GroenLinks

GroenLinks: Stop uitbuiting au-pairs

22 januari 2009

GroenLinks maakt zich zorgen over de groep au-pairs die lange dagen moeten maken als goedkope oppas en werkster. GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent: Deze zogenaamde au-pairs zijn gewoon huishoudelijk werkers en hebben recht op volwaardig loon voor volwaardig werk. Van Gent vraagt voor de zoveelste keer aandacht voor de uitbuiting van deze zogenaamde au-pairs. Zij vindt het onacceptabel dat zij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bijna jaarlijks moet aanspreken op dit onderwerp. Van Gent: Wat moet er gebeuren voordat de minister in dit dossier nu eindelijk eens actie onderneemt?

Dat een deel van de groep au-pairs hier naar toe komt en als goedkope oppas en werkster werken is al langer bekend. Regelmatig komen er signalen dat deze praktijken zich nog steeds voor doen. Deze, vaak niet-Europese meisjes, werken voor een au-pairvergoeding die zwaar onder het minimumloon ligt. Van Gent: Deze praktijken hebben niets meer met het au-pairschap te maken! Zij roept minister Donner dan ook op om de uitbuiting van deze groep au-pairs te beëindigen en een volwaardig loon voor een volwaardige baan te bieden door middel van een arbeidscontract.

Ineke van Gent

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken over uitbuiting van au-pairs


1) Heeft de minister het artikel Au-pair durft niet te klagen in de telegraaf van 18 januari gelezen?


2) Bent u het met ons eens dat signalen van uitbuiting helaas een jaarlijks terugkerend onderwerp zijn. Vindt u het ook een kwalijke zaak dat jonge meisjes onder het mom van au-pairschap naar Nederland gehaald worden en uitgebuit worden als goedkope oppas en werkster?


3) Bent u het met ons eens dat in een gastoudergezin met twee fulltime werkende ouders amper voldaan kan worden aan de vereisten van het au-pairschap en er dus een groot risico op uitbuiting (bewust of onbewust) aanwezig is? Zo nee, waarom niet?


4) Bent u bereid te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om binnen de WAV een positie voor huishoudelijk werkers te creëren? Bent u het met ons eens dat dan de au-pairs die naar Nederland komt tenminste recht hebben op een volwaardig loon voor volwaardig werk?


5) Op welke wijze wordt misbruik of uitbuiting gecontroleerd? Hoe frequent wordt er gecontroleerd en door wie?


6) Welke consequenties zijn er verbonden aan misbruik of uitbuiting?


7) Bent u het met ons eens dat het bemiddelingsbureau een belangrijke rol heeft in het correcte verloop van het au-pairschap? Moeten deze bemiddelingsbureaus aan bepaalde eisen voldoen? Zijn zij verplicht zich te registreren en te certificeren? Zo nee, bent u met ons van mening dat deze bemiddelingsbureaus aan dezelfde soort eisen moeten voldoen als binnen het uitzendwezen?


8) Bent u het met ons eens dat de IND een grote rol moet hebben in het informeren van de au-pair over zijn/haar rechten en plichten? Zo nee, waarom niet?


9) Is deze informerende rol opgenomen in de huidige dienstverlening? Zo nee, kan deze informerende rol opgenomen worden in de huidige dienstverlening?


10) Is de minister bereid om een gedegen onderzoek te doen naar de uitbuiting van au-pairs en hier de rol van bemiddelingsbureaus en IND bij te betrekken?


11) Deelt u de analyse dat gender hierin een rol speelt, als het om mannen zou gaan dan zou ik u deze vragen waarschijnlijk niet hoeven te stellen?