Infrarood-foto beslecht technische discussie radiator- of HR-folie


Koude winterweer levert duidelijke warmtebeelden

ENSCHEDE, 20090122 -- De recente koudegolf heeft niet alleen mooie wintertaferelen en veel ijspret opgeleverd, maar ook prachtige infrarood foto's. Het grote temperatuursverschil tussen binnen en buiten maakt de contrasten groter, waardoor mooie en duidelijke plaatjes gemaakt konden worden. TONZON, fabrikant van innovatieve en ecologische isolatiematerialen, heeft een aantal interessante foto's bij elkaar gezet op internet kurl.nl?4C7C . Een van de meest indrukwekkende foto's kurl.nl?4C94 maakt definitief een einde aan de discussie: "wat is effectiever, een radiatorfolie op de muur of HR-folie op de achterkant van de radiator zelf"

Het betreft een infrarood opname van een radiator geplaatst voor een borstwering van een galerijflat. Buiten is het -6ºC. De radiator is heet en warmt ook de wand achter de radiator op tot bijna 40ºC maar niet de rechterhelft. De temperatuur is daar slechts 19,2 ºC.

Dat komt omdat hier de radiator aan de achterzijde is voorzien van TONZON HR-Radiatorfolie. HR-folie werkt anders dan de radiatorfolies die op de muur moeten worden geplakt. Het is niet gebaseerd op reflectie, maar op "niet uitstralen". Omdat de folie direct in contact staat met de hete radiator, wordt de folie zelf wel warm, maar straalt deze warmte niet naar de muur. De lucht die tegen de warme folie komt, wordt gewoon opgewarmd en stijgt omhoog.

Zou men de uitgestraalde warmte willen reflecteren dan moet het reflecterende oppervlak veel groter zijn dan de radiator zelf, om alle warmtestralen te kunnen reflecteren. Vaak wordt echter geadviseerd om de reflector juist een stuk kleiner te maken, zodat men deze van binnenuit niet ziet. De bovenkant van de radiator is altijd het warmst. Juist de meest intensieve straling wordt dan niet gereflecteerd. Daarbij reflecteren de meeste gewone radiatorfolies niet meer dan 70 tot 90% van de warmtestralen.

Een ander nadeel is dat ze vaak voortdurend loslaten. Soms vindt schimmelvorming plaats op of achter de folie. In zeer veel praktijksituaties is deze folie dan ook allang weer verdwenen. Ook om die reden is het door TONZON ontwikkelde concept veel duurzamer. Dankzij de bijbehorende warmtebestendige dubbelzijdige tape blijft de folie tot in lengte van jaren keurig zitten. Daarbij is de folie ook makkelijker aan te brengen zonder de radiator van de kant te halen dankzij de `wasknijpertruc'.

Omdat alle warmtestraling bij de bron wordt bestreden bespaart HR-folie meer energie dan gewone radiatorfolie, terwijl voor grondstof, productie en transport minder energie nodig is. Voor zover nu bekend, is dit het product met de hoogste energie-efficiency. De geïnvesteerde energie is in de meeste gevallen al binnen enkele winterdagen terugverdiend. Een klimaatinnovatie van wereldklasse. Voor scholen, kantoren en andere openbare gebouwen is dit eigenlijk de enige manier om het warmteverlies achter radiatoren effectief en esthetisch verantwoord te beperken. Daarom is op de website voor scholen en bedrijven een speciale pagina ingericht met uitleg en een apart bestelformulier kurl.nl?4C96 voor dit product met lagere prijzen bij grotere afnames.

Een aparte webpagina is ingeruimd voor de primeur die tijdens de komende Bouwbeurs zal worden gepresenteerd kurl.nl?4C7E . Nu worden "moeilijke" delen van CV- installaties zoals afsluiters, verdelers, pompen e.d. niet geïsoleerd. Daardoor gaat lokaal veel warmte nutteloos verloren. Voor dit probleem heeft TONZON een even effectieve als simpele oplossing ontwikkeld, die snel kan worden aangebracht. Daarmee zet TONZON opnieuw een innovatief puntje op de i van energie besparen. Met de volgende link kunt u zich registreren voor een gratis bezoek aan deze beurs. (kurl.nl?4B2F) .
TONZON is in Nederland vooral bekend met het Thermoskussen voor vloerisolatie, waarmee begane grondvloeren eindelijk op kamertemperatuur komen dankzij de extreem hoge isolatiewaarde. Klik voor een video met uitleg kurl.nl?4C7B (VCD) of kurl.nl?4C97 (DVD).

De milieubelasting van dit product is zo gering dat het als enige in klasse 1 van de NIBE-milieuclassificatie is ingedeeld. Om het grote verschil met nummer 2 tot uitdrukking te brengen is deze pas in klasse 3 ingedeeld waardoor klasse 2 leeg is gebleven kurl.nl?4C7A. Het grote milieuvoordeel is te danken aan de schone productiemethode waarbij maar weinig energie wordt gebruikt voor grondstof en productie.

Omdat de Thermoskussens worden gevuld met lucht die overal gratis aanwezig is, is het transportvolume duizendmaal kleiner dan van andere isolatiematerialen. Er zijn daarom voor transport geen grote vrachtwagens nodig. Dat bespaart veel diesel, uitlaatgassen, fijnstof, verkeersdrukte en overlast in binnensteden.