Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. Januari

VROM inventariseert mogelijke omvang gebreken brandwerendheid woningscheidingen

22-01-2009

In 280.000 woningen in Nederland bestaat een risico dat de weerstand tegen branddoorslag niet aan de voorschriften voldoet. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van VROM naar aanleiding van de branden eind vorig jaar in Hoofddorp en Zaandam. Het gaat om geschakelde of gestapelde woningen met een plat houten dak van vóór 1980.

Het landelijke Bouwbesluit eist dat bij brand in een woning het ten minste 20 minuten duurt voordat de brand over- of doorslaat naar naast of bovengelegen woningen. De gangbare constructie van een stenen of betonnen woningscheidende muur die goed aansluit op het houten dakbeschot voldoet hieraan. Bij sommige woningen is de aansluiting tussen muur en dakbeschot niet zorgvuldig genoeg uitgevoerd, waardoor het risico van branddoorslag naar de belendende woning groter dan normaal is.

De VROM-Inspectie beveelt in een Inspectie-signaal aan dat gemeenten aan de hand van hun dossiers nagaan welke woningcomplexen een mogelijk risico hebben. Zij kunnen de eigenaren daarover infomeren en hen verzoeken een onderzoek in te stellen en zo nodig een verbeterplan te maken. Dat herstel kan mogelijk gecombineerd worden met een renovatieplan of verbetering van de warmte- of geluidsisolatie. Het onderzoeken van duizenden woningen en het eventuele herstel kan niet van de ene dag op de andere afgerond zijn. Het ministerie raadt aan rookmelders in de betreffende woningen aan te brengen om op korte termijn de veiligheid van de bewoners te vergroten. Dat is overigens ook een prima waarschuwingsmiddel in alle andere woningen. Het Inspectiesignaal gaat naar gemeenten en brandweerkorpsen. Behalve de beschrijving hoe dit mogelijke gebrek kan worden ontdekt en wat de mogelijkheden van herstel zijn, worden de verantwoordelijkheden van eigenaars en gemeenten uitgelegd. De eigenaar is ervoor verantwoordelijk, dat zijn woning aan de (brandveiligheids) regelgeving voldoet, of hij er nu zelf in woont of dat hij de woning(en) verhuurt. De gemeente houdt hier toezicht op.

Zie ook:

* Brief aan Tweede Kamer

* Rapport VROM-inspectie