Ingezonden persbericht


Spelregels woonruimteverdeling Wooncompagnie bijgesteld

De gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Medemblik, Niedorp, Schagen, Wieringemeer, Zijpe hebben gezamenlijk regels opgesteld voor de toewijzing van woningen van Wooncompagnie binnen hun gemeenten. De huidige regels zijn sinds 2004 van kracht en zijn door de gemeenten en Wooncompagnie geëvalueerd. Dit heeft er toe geleid dat er een aantal wijzigingen worden aangebracht. Het uitgangspunt blijft echter dat het woonruimteverdeelsysteem gericht is op actief woningzoekenden. Dit betekent dat men uitgeschreven wordt als woningzoekende als men binnen een jaar niet passend gereageerd heeft op een woning uit de woonkrant.

Wachttijd
Roeland Gravestein, vestigingsmanager van Wooncompagnie: "De huidige spelregels zijn bij iedereen bekend en werken goed. Het feit dat er maar heel weinig klachten zijn is voor mij een bevestiging dat deze door de woningzoekenden ook geaccepteerd worden. Maar natuurlijk hebben we ook ervaren dat het systeem niet alles volledig dekt. Met deze aanpassingen komt het systeem tegemoet aan wensen vanuit de woningzoekenden, gemeenten en Wooncompagnie. Maar met nieuwe spelregels verander je natuurlijk niet de wachttijd." De gemiddelde wachttijd bij de deelnemende gemeenten van de woningzoekenden die een woning toegewezen krijgen bedraagt circa 1,5 jaar.

Wat verandert er?

Aanpassing huurtabel

Allereerst wordt de huurtabel aangepast waardoor er voor huren tot E 425,= een maximum inkomen geldt en voor huur boven E 535,= een minimuminkomen. Voor woningen met een huur tussen E 425,= en E 535,= gelden geen inkomenseisen. Met deze verandering wordt het voor gezinnen met een inkomen onder de huurtoeslaggrens mogelijk om te reageren op woningen tot E 535,= (dit was E 499,=).

Verlengingsbrief vervalt
Woningzoekenden die conform de regels gereageerd hadden op een woning moesten eenmaal per jaar ook aangeven of men nog ingeschreven wilde blijven. Indien geen reactie werd ontvangen werd men na een herinnering alsnog uitgeschreven als woningzoekende. Dit komt te vervallen en de woonpas wordt automatisch verlengd als men gereageerd heeft. Hiermee zijn de regels voor behoud van de woonpas niet gewijzigd. Een woningzoekende dient nog altijd eenmaal per 12 maanden passend te reageren op een woning uit de Woonkrant. Als men dit niet doet, volgt automatisch uitschrijving als woningzoekende.

Abonnement op woonkrant aangepast
Ruim 50% van de woningzoekenden ontvangt iedere 14 dagen de woonkrant per post op het huisadres. Het abonnement op de woonkrant wordt verhoogd van E 10,= naar E 12,= per jaar.

Urgenties
Onder speciale omstandigheden kan men in aanmerking komen voor een urgentie. Hiervoor gelden speciale criteria die door een onafhankelijke urgentiecommissie worden getoetst. De rangschikking bij urgentie zijn nu helder gedefinieerd met de volgende volgorde: 1 medisch urgenten, 2 sociale urgenten en 3 herstructureringsurgenten.

Relatiebeëindiging
In de regels is vastgesteld dat onder bepaalde voorwaarden een sociale urgentie bij relatiebeëindiging mogelijk is. Hierbij wordt uitgegaan van een echtscheiding of het verbreken van een geregistreerd partnerschap waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn. In de nieuwe regels kan een relatiebeëindiging na samenwonen zonder een geregistreerd of notarieel samenlevingscontract, en waarbij minderjarige kinderen aanwezig zijn, wel voor urgentie in aanmerking komen. Hiervoor gelden aanvullende eisen zoals aantoonbare samenwoning met een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie.

Vragen
Indien woningzoekenden vragen hebben kan men contact opnemen met het Wooninformatiepunt in Schagen, bereikbaar via 0900 2022373 (lokaal tarief).