Rechtbank 's-Hertogenbosch


Eerste uitspraak inzake tijdelijk huisverbod

âs-Hertogenbosch, 22 januari 2009 â De voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch heeft vandaag bepaald dat een 39-jarige man uit Helmond weer terug mag naar zijn woning en contact mag hebben met zijn vrouw en kind van zes maanden. De man kreeg eerder een tijdelijk huisverbod opgelegd.

De burgemeester van Helmond legde de man op 3 januari 2009 een tijdelijk huisverbod op en verlengde dit huisverbod op 13 januari jl. tot en met 31 januari 2009. De man tekende bij de rechtbank âs-Hertogenbosch beroep aan tegen het verlengde huisverbod. De voorzieningenrechter verklaarde het beroep van de man tegen het verlengingsbesluit gegrond en heeft het besluit van de burgemeester tot verlenging van het huisverbod vernietigd.

Volgens de voorzieningenrechter blijkt dat de man zich aan het huisverbod en het contactverbod heeft gehouden. Er zijn geen nieuwe incidenten geweest. Daarnaast verleent de man - zij het niet van harte
- medewerking aan het hulpverleningstraject. Twijfel of die medewerking van lange duur zal zijn, is volgens de rechter onvoldoende voor verlenging van het huisverbod. Ook de vrouw verleent medewerking aan de opgestarte hulpverlening. Daarnaast heeft de vrouw aangegeven dat ze niet langer bij haar man weg wil. De enige resterende grond voor verlenging van het huisverbod was daarom dat een spoedonderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming was opgestart. Dit onderzoek moet uitwijzen of een kinderbeschermingsmaatregel voor het kind noodzakelijk is.

Nu niet is gebleken dat de veiligheid van het kind gevaar loopt, is ook dat onderzoek onvoldoende reden voor verlenging van het huisverbod. Het stelsel van kinderbeschermingsmaatregelen biedt voldoende instrumenten om, indien noodzakelijk, de veiligheid van het kind gedurende het onderzoek van de Raad te waarborgen.

Tijdelijk huisverbod
Per 1 januari 2009 kan een burgemeester in het kader van de Wet tijdelijk huisverbod een tijdelijk huisverbod opleggen aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat. De wet regelt dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. De burgemeester heeft de mogelijkheid om deze periode te verlengen tot maximaal vier weken. De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode en in een periode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen.

LJ Nummer

BH0655

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 22 januari 2009 Naar boven