Actie LHV rond cholesterolverlagers niet in belang van patiënt
22/01/2009 16:35
Zorgverzekeraars Nederland
Zeist, 22 januari 2009 - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) begrijpt niet dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) haar leden oproept om te stoppen met het afgeven van een artsenverklaring voor de duurdere cholesterolverlagers. Zonder artsenverklaring mogen zorgverzekeraars deze medicijnen niet vergoeden. De patiënt wordt nu ten onrechte de dupe van de actie van de LHV. ZN roept op tot spoedig overleg tussen betrokken partijen en vraagt minister Klink van VWS de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Het belang van de patiënt moet daarbij voorop staan.
De artsenverklaring is nodig als gevolg van nieuwe vergoedingsvoorwaarden voor cholesterolverlagers die minister Klink van VWS per 1 januari 2009 heeft ingevoerd. Zorgverzekeraars hebben de wettelijke taak te controleren of de vergoedingsvoorwaarden worden nageleefd. Zij mogen de duurdere cholesterolverlagers alleen nog vergoeden indien de arts bepaalt dat de goedkopere variant ontoereikend is. De arts volgt hierbij de behandelrichtlijnen van de beroepsgroep.
Naleving van de voorwaarden is door de apotheker met een artsenverklaring simpel te controleren. De patiënt of arts hoeft dan niet eerst een machtiging aan te vragen bij de zorgverzekeraar. De administratieve belasting is op deze manier zo laag mogelijk. Volgens de LHV veroorzaakt de verklaring een extra administratieve belasting die overbodig is, omdat het recept al een medische verklaring is. ZN vindt deze redenering onjuist. Met het recept geeft de arts aan welk geneesmiddel de patiënt moet gebruiken. De arts geeft daarmee niet aan of aan de vergoedingsvoorwaarden is voldaan. Niet alles wat de arts voorschrijft op een recept wordt uit de basisverzekering vergoed. Daarom is een artsenverklaring noodzakelijk.
De maatregel is geen initiatief van de zorgverzekeraars. Vóór deze werd ingevoerd, heeft ZN bij minister Klink erop aangedrongen goed te kijken naar de uitvoerbaarheid. Het gaat om meer dan 700.000 patiënten die mogelijk onnodig de duurdere cholesterolverlagers gebruiken. De arts moet deze patiënten opnieuw beoordelen en eventueel omzetten op een goedkoper medicijn. Voor de premiebetaler is het van belang dat artsen de duurdere cholesterolverlagers alleen voorschrijven wanneer dit echt nodig is. Het prijsverschil loopt in de honderden euro's per patiënt per jaar. De minister verwacht met deze maatregel 30 miljoen euro te besparen.
http://www.zn.nl
http://www.zn.nl