Startsein contextuele ontsluiting Nederlandse volkenkundige collecties

20/01/2009 13:51

Museon

Startsein contextuele ontsluiting Nederlandse volkenkundige collecties

Vanaf donderdag 22 januari 2009 is het mogelijk voor het publiek toegang te krijgen tot een enorm gekoppeld digitaal netwerk waarin de Nederlandse volkenkundige collecties worden beschreven. Het Museon in Den Haag heeft een spilfunctie in dit ICT project.

Steven Engelsman, directeur van Museum Volkenkunde Leiden, zal om 16.30 met een druk op de knop het systeem online zetten. De pers is hierbij van harte uitgenodigd. Aanmelden kan per mail via rdwinter@museon.nl of telefonisch op 070-3381421. Zie het uitgebreide programma verder in dit bericht.

Toegankelijkheid

Sinds 2002 zijn al een paar honderdduizend voorwerpen uit de Volkenkundige Collectie Nederland online toegankelijk. Nu is er aan de website www.svcn.nl een nieuwe dimensie toegevoegd.

In tentoonstellingsdraaiboeken, gegevensbestanden, tekstdocumenten, catalogi en andere publicaties van de Nederlandse volkenkundige musea bevindt zich een schat van informatie over tal van volkenkundige onderwerpen. Deze informatie is nu ook online gebracht, opgedeeld in afgeronde onderwerpen: van boeddhisme tot Tibetaanse gebedsdoeken, van Inuit tot trommeldans, van Kameroen tot olifantshoed, van Indiaan tot tatoeage.

Ze zijn door middel van trefwoorden ontsloten en via deze trefwoorden met de collectie verbonden. Zo is er een contextuele schil rond de gedigitaliseerde collecties ontstaan. Bezoekers van de website krijgen vanuit de contextuele informatie rechtstreeks toegang tot de relevante voorwerpen uit de collecties.

Teksten

Deze contextuele schil rond de Volkenkundige Collectie Nederland bestaat nu uit enkele duizenden teksten. Deze teksten zijn zelfstandig te gebruiken, maar kunnen ook als bouwstenen voor een groter verhaal worden beschouwd. Hiervoor is er speciaal gereedschap ontwikkeld, een 'arrangeertool'. Het bijzondere hiervan is dat hij niet alleen door de redactie van de SVCN-website kan worden gebruikt, maar dat ook anderen door middel van deze arrangeertool hun verhalen kunnen vertellen. Ze kunnen daarbij gebruik maken van de informatie uit de SVCN-musea, maar ook van informatie die op Kennisnet is te vinden. Ze kunnen deze informatie gebruiken, bewerken, of met hun eigen kennis verrijken.

De Stichting Volkenkundige Collectie Nederland

De Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN) is een samenwerkingsverband van het Museon, Museum Nusantara, het Rijksmuseum voor Volkenkunde, het Wereldmuseum, het Tropenmuseum, het Afrika Museum, het Nijmeegs Volkenkundig Museum en de Volkenkundige Collectie Universiteit Groningen. De SVCN heeft ten doel om gezamenlijke activiteiten en initiatieven op het gebied van het verzamelen, behouden, beheren, onderzoeken en presenteren van de collecties van de bij de stichting aangesloten musea te ondersteunen. De stichting tracht haar doelstellingen te bereiken door de toegankelijkheid van de volkenkundige collecties in Nederland te optimaliseren door middel van de opbouw en het beheer van een thesaurus en door het creëren en beheren van een aankoopfonds waaruit aankopen gefinancierd worden. De collecties omvatten gezamenlijk meer dan 400.000 voorwerpen.

Programma donderdag 22 januari 2009:

14.30 Ontvangst

15.00 Aanvang programma

Contextualisering van collecties (Lejo Schenk, directeur Tropenmuseum)

Inleiding bij het thema van de dag

Collectie in Context (Hub Kockelkorn, projectleider ICT Museon)

Achtergronden en resultaten van het project, inclusief nieuwe vormgeving

Het tweede leven van een tentoonstellingstekst (Corine Bliek, registrator Museon)

Traditioneel heeft een tentoonstellingstekst een beperkte houdbaarheid. Collectie in Context echter geeft aan zo'n tekst een tweede leven. Corine Bliek laat zien hoe zo'n stukje tekst uiteindelijk fungeert als context van een deel van de Volkenkundige Collectie Nederland en figureert als onderdeel van een grotere verhaallijn.

Voor en door eindgebruikers (Teun de Lange, Intraquest)

De contextuele informatie uit de volkenkundige musea kunnen we gebruiken om nieuwe informatie te genereren, om nieuwe, kant-en-klare verhaallijnen te produceren. Maar de informatie kan ook gebruikt worden als halffabricaat waaruit onze eindgebruikers hun eigen verhalen samenstellen - hoe het onderwijs met onze informatie aan de slag kan.

Begin en einde van contextualisering (Jos Taekema, Volkenkunde Leiden)

Collectie in Context is één benadering van contextualisering van collecties, maar er zijn er meer. Jos Taekema maakt een rondje langs de velden. Waar zal dit eindigen?

Delftse toestanden (Cees Vanwesenbeeck), Erfgoed Delft)

In Delft zijn musea, bibliotheek en archief samengevoegd. Welke nieuwe mogelijkheden voor contextualisering biedt dit?

Slavernij als voorbeeld (Koos van Brakel, Hoofd Collecties Tropenmuseum)

Het Tropenmuseum voert een project uit waarin het onderwerp slavernij wordt gebruikt om een andere manier van contextualisering te laten zien.

Wat zijn de toekomstplannen van de SVCN op het gebied van informatie en digitalisering? Steven Engelsman schetst de digitale toekomst van Volkenkundig Nederland. (Steven Engelsman, directeur Museum Volkenkunde Leiden)

Optreden muziektheatergroep BRIZA

16.30 Afsluiting programma/borrel





http://www.museon.nl