Ingezonden persbericht


Multiculturalism, Religion and Legal Status in the Dutch Colonial World, c. 1600-c. 1960.

Wat was de rol van de koloniale overheid in vraagstukken rond multiculturele en etnische diversiteit door de eeuwen heen in Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen?

Daarover organiseert het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) het symposium Multiculturalism, Religion and Legal Status in the Dutch Colonial World, c. 1600-c. 1960.

Op 21 januari a.s. is er binnen het symposium een open middag.

Multiculturalisme, religie en gelijkberechtiging zijn begrippen die niet meer weg te denken zijn uit het hedendaagse publieke debat in Nederland en elders in Europa. Voor velen gaat het daarbij om nieuwe verschijnselen in het maatschappelijk leven. Wat echter vaak vergeten wordt is dat Nederland al veel eerder met heterogeniteit en spanningen tussen diverse groepen in een samenleving te maken heeft gehad, zij het dan in een koloniale context overzee. Zoals de opmars van zending en missie en het westerse onderwijs en de reactie hierop van de islamitische gemeenschap in Indonesië en het binnenkomen van contract-arbeiders van verschillende etnische en religieuze achtergrond in Suriname na de afschaffing van de slavernij. Daarbij deed zich steeds de vraag voor welke rechtsnormen voor deze groepen moesten gelden. Het blijkt dat de rol van de overheid in deze er enerzijds een was van initiator en anderzijds van manager van de maatschappelijke diversiteit. Aan deze thematiek wordt dit symposium gewijd.

Op de open middag van het symposium zullen enkele van deze aspecten nader voor het voetlicht worden gebracht. Het programma is:

13.30 Ontvangst
14.15 Opening door Donald Haks, directeur ING, en Henk Schulte Nordholt, waarnemend directeur KITLV 14.30 Voordracht door Barbara Watson Andaya (University of Hawaii) Being Christian in Southeast Asia: Change and Continuity 15.15 Pauze
15.45 Voordracht door Rosemarijn Hoefte (KITLV) Education, marriage and apartheid in early 20th-century Suriname: The Indianization of the West 16.15 Voordracht door Gerrit Knaap (ING) Aliran and Verzuiling: Pillarization and plural society in Indonesia in the 19th and 20th century 16.45 Receptie in de foyer, aangeboden door de Vereniging KITLV en het ING

U kunt zich aanmelden voor de open middag van het symposium door gebruik te maken van het online-formulier op de website van het ING: MACROBUTTON HtmlResAnchor www.inghist.nl (zie onder 'Actueel'). Aanmelden vóór 14 januari a.s.

Voor nadere informatie: Gerrit Knaap (ING): 070-3156400

Het ING maakt het verleden toegankelijk
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) bevordert onderzoek naar de geschiedenis van Nederland. Het instituut ontsluit historische bronnen en maakt naslagwerken en databases. Het ING maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).



Ingezonden persbericht