Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 8 inzake problematiek woonwagenkampen.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
8 Vragen van de heer drs. C.A. Geldof en mevr. G.A. Oskam
(ingekomen 20 januari 2009)

Het AD/UN van maandag 19 januari 2009 meldt dat er op woonwagenkampen nog steeds problemen zijn en dat 'het gezag geen vuist maakt' bij de aanpak van problemen. Een triest beeld wordt geschetst dat het op sommige kampen nog net geen vrijstaat is, met overlast en criminaliteit als gevolg. Bij drie bewoners die betrapt zijn op huisteelt van hennep, wordt niet overgegaan tot ontruiming, terwijl de rechter wel heeft geoordeeld dat dat moet. Instanties lijken langs elkaar heen te werken, met als resultaat dat de rechtsstaat het nakijken heeft.
Eind 2007 heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld over de aanpak van woonwagenbewoners die betrapt zijn op illegale teelt van hennep. Het college gaf als antwoord: 'Wanneer een hennepkwekerij wordt aangetroffen in een huurhuis of bij een huurwoonwagen en er is bewijs dat de huurder de overtreder is, dan wordt de huuroverkomst beëindigd.'
Getuige het artikel in AD/UN lijkt het tegendeel waar in het geval van woonwagenbewoners. De gemeente en Portaal lijken te steggelen over de vraag wie moet opdraaien voor het laten wegslepen van de woonwagens, met als resultaat dat de uitspraak van de rechter niet wordt uitgevoerd.
De VVD vindt het noodzakelijk dat de regels streng worden gehandhaafd, volgens de afspraken in het convenant 'Aanpak thuisteelt hennep'. Dit lik-op-stuk beleid is een belangrijk afschrikmiddel voor aspirant-kwekers.

Het voorgaande geeft de VVD aanleiding tot de volgende vragen aan het college.
1. Kent u de inhoud van het artikel van AD/UN van 19 januari 2009?
2. Klopt het dat drie woonwagenbewoners die betrapt zijn op de illegale teelt van hennep, niet zijn verwijderd van hun standplaats, in weerwil van de uitspraak van de rechter? Zo ja, hoe komt dat en wanneer wordt wel doorgepakt?
3. Hoe moeten wij de berichtgeving rijmen met uw eerdere antwoord, zoals hierboven geciteerd?
4. Kunt u garanderen dat de afspraken in het convenant 'Aanpak thuisteelt hennep' onverkort worden uitgevoerd, ongeacht de vraag of illegale teelt van hennep gebeurt in gewone woningen of woonwagens? Zo nee, waarom niet?
AD/UN belicht ook dat het bestrijden van overlast op woonwagenkampen permanente inzet vraagt, met de regie in handen van één persoon. Die moet er ook voor zorgen dat de vele instanties niet langs elkaar heen werken en zich niet achter elkaar kunnen verschuilen. Bovendien zouden de problemen terugkeren, zodra de teugels op probleemwoonwagenkampen worden gevierd, aldus een voormalig manager beheer overlast van welzijnsorganisatie Portes.
5. Is bij woonwagenkampen waarbij overlast- en criminaliteitsproblemen spelen, sprake van een permanente inzet zoals hiervoor bedoeld? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u bereid een dergelijke aanpak voor meer woonwagenkampen waar problemen zijn in te zetten? Zo nee, waarom niet?
7. Bent u bereid om daarbij het principe van 'één optredende overheid' te hanteren? Dat principe gaat uit van een nauwe samenwerking van onder meer alle gemeentelijke diensten om een probleem aan te pakken. Niet in de laatste plaats is hierin een belangrijke rol weggelegd voor de sociale recherche.
8. Waarom is er niet opgetreden tegen illegale afvaldump, terwijl dat elders in de stad (o.a. Amsterdamsestraatweg) wel gebeurt?
9. Welke rol spelen de wijkwelzijnsorganisaties in de aanpak van problemen bij woonwagenkampen en hoe effectief is die aanpak? Welke gegevens heeft u daarover?


---- --