Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
21 januari 2009

Europese miljoenensubsidie voor NeuroPhysics project onder leiding van UM Consortium voorziet in dringende behoefte aan neuroimaging experts

De Faculty of Psychology and Neurosciences (FPN) van de Universiteit Maastricht heeft een Europese miljoenensubsidie verworven voor het opzetten van het 'NeuroPhysics' trainingsnetwerk. Met deze subsidie (circa drie miljoen euro) worden twaalf promovendi en twee postdocs opgeleid in een vakgebied dat door zijn razendsnelle groei grote behoefte heeft aan experts. Een consortium van drie universiteiten (Maastricht, Juelich en Luik) en het farmaceutisch bedrijf Glaxo Smith Kline gaat samen met vijf partner­instel­lingen wetenschappers opleiden in de ontwikkeling en toepassing van advanced brain imaging technieken.

Het Marie Curie Inititial Training Network maakte onlangs bekend welke van de 900 ingediende projecten in aanmerking komen voor subsidie. Het project 'NeuroPhysics' is één van de 92 projecten die een A-status hebben verworven en daarmee zeker wordt uitgenodigd voor contractonderhandelingen met de Europese Commissie voor de definitieve toekenning uit het totaalbudget van 300 miljoen euro. Deze subsidievorm maakt deel uit van het Zevende kaderprogramma van de Europese Commissie, gericht op ondersteuning voor de training en carrière­ontwikkeling van onderzoekers. Elke partner in het 'NeuroPhysics' project brengt zijn eigen expertise in, waardoor een complementair opleidingsprogramma ontstaat.

De toepassing van beeldvormingstechnieken zoals functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI) is pas enkele tientallen jaren oud en heeft sindsdien een razendsnelle groei doorgemaakt. Veel van onze huidige kennis over de werking van de hersenen en andere lichaamsfuncties is aan deze technieken te danken. Het vakgebied draagt tegenwoordig ook bij aan preventie en diagnose van lichamelijke en mentale ziekteprocessen en krijgt ook steeds meer een rol bij de behandeling van deze ziektes. Door de toenemende betekenis van dit vakgebied voor de wetenschap neemt ook de behoefte aan experts toe. Het NeuroPhysics netwerk voorziet uitstekend in deze behoefte omdat de partners door hun excellente faciliteiten en expertise een significante internationale rol spelen in MR methoden ontwikkeling. Bovendien zal clustering en combinatie van de in Europa aanwezige expertise leiden tot nieuwe wetenschap­pelijke inzichten in de context van ultra high field fMRI, en cognitieve en klinische neurowetenschappen. onderzoeksspeerpunten van de Universiteit Maastricht. Via dit netwerk worden ook PhD's opgeleid die afkomstg zijn van de research masters die de Faculty of Psychology and Neurosciences samen met de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences aanbiedt.

De Maastrichtse Faculty of Psychology and Neuroscience behoort met haar cognitieve hersenonderzoek en de ontwikkeling van nieuwe MRI data-analyse­methoden tot de internationale top. De onderzoeksgroep van prof. Rainer Goebel heeft de fMRI analyse- en visualiseringssoftware BrainVoyager ontwikkeld die wereldwijd wordt gebruikt. De faculteit is verder gespecialiseerd in geavanceerde analysetechnieken (dr. Elia Formisano) en multimodal imaging (dr. Alexander Sack), waarover publicaties zijn verschenen tot op Science niveau. Voor nog verfijnder onderzoek wil de faculteit investeren in de aanschaf van een 9.3 Tesla MRI scanner, waarvan er wereldwijd maar drie zijn.