Spraakmakend boek over het elektronisch patiëntendossier
21/01/2009 08:11
Dr. Leo K.J. van Romunde
Rotterdam, 21-01-2009
Arts stelt het huidige EPD aan de kaak
Op donderdag 22 januari zal in de Kamer het debat over het burgerservicenummer in relatie tot het elektronisch patiëntendossier (EPD) worden voortgezet. Wat is het EPD en hoe (on)zinnig is de invoering van dit controversiële systeem? Wat zijn de pro's en de contra's voor de patiënt? Dr. L.K.J. van Romunde behandelt deze vraagstukken in zijn publicatie 'Het elektronisch patiëntendossier. Wat wilt U er mee?'. Het boek is vanaf 21 januari verkrijgbaar.
Op 2 november 2008 viel in heel Nederland de brief van Minister Klink van Volksgezondheid over het elektronisch patiëntendossier op de mat. Minister Klink gaat er vanuit dat het EPD, dat de uitwisseling van patiëntendossiers tussen huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners mogelijk moet maken, op 1 september 2009 kan worden ingevoerd. De meeste zorgverleners, onder wie de huisartsen en specialisten die zijn aangesloten bij de KNMG, zien dit niet zitten. Naast technische problemen - de pilot loopt al jaren en vertoont allerlei mankementen - is er onvoldoende vastgelegd over zaken als privacy, inzagebevoegdheid, aansprakelijkheid en differentiatie. Maar het grootste probleem is dat men nu een systeem wil gaan invoeren dat niet nodig, wellicht zelfs niet wenselijk is, terwijl een patiëntgericht EPD een belangrijke bijdrage kan leveren aan de zorg. Het roer moet dus om, zo stelt dr. L.K.J. van Romunde.
Het op 21 januari verschenen boek van dr. Van Romunde, 'Het elektronisch patiëntendossier', gaat verder waar de brief van minister Klink ophoudt. Hoe werkt het EPD? Wat heb ik als patiënt eraan? Is er wel nagedacht over het waarom en het hoe van dit systeem? Huisartsen kunnen redelijk uit de voeten met de huidige regionale netwerken. Het invoeren van alle oude papieren dossiers, zoals het huidige EPD dat vereist, zou immens veel werk kosten. Nog belangrijker: behandelaars die de gegevens van een patiënt opvragen via het EPD krijgen straks een stortvloed aan informatie op hun scherm. Het meeste daarvan is irrelevant. Sommige gegevens drukken ten onrechte een stempel op de patiënt, zoals hulp die is verleend in een tijdelijke periode van depressie of medicijnen die wel zijn voorgeschreven, maar nooit zijn ingenomen. Zorgverleners raken zo het overzicht kwijt en de patiënt verliest de controle over zijn medisch dossier.
In de gezondheidszorg zou de patiënt, de relatie met zijn behandelend arts en een goede, heldere uitwisseling van informatie centraal moeten staan. Dr. Van Romunde ergert zich aan de afwezigheid van de patiënt in het EPD. In zijn boek neemt hij de lezer aan de hand mee naar de huisarts, apotheek, medisch specialist en de bedrijfsarts. Wat wordt er genoteerd en in het systeem ingevoerd en wat zijn de gevolgen daarvan? Verder kijkt dr. Van Romunde naar alternatieve systemen die de patiënt geven wat hij nodig heeft en helpt hij de lezer op weg met het beantwoorden van de vraag: wil ik dit EPD wel, en zo nee: wat wil ik dan wel?
'Het elektronisch patiëntendossier. Wat wilt U er mee?', uitgegeven door IKschrijf.nu, is vanaf heden verkrijgbaar via deboekhandel.nl en staat geregistreerd onder het ISB-nummer 978-90-79762-19-4.
Over dr. L.K.J. van Romunde
Dr. Leo K.J. van Romunde (1947) is arts, epidemioloog en auteur van het boek 'Het elektronisch patiëntendossier'. Hij legde de basis voor de huidige kankerregistratie en de registratie van genetische aandoeningen. Dr. Van Romunde werkte als medisch en technisch directeur voor organisaties die de zorgkwaliteit wilden verbeteren door middel van technologische innovaties op het gebied van medische verslaglegging en klinisch onderzoek. Hij verkreeg in 2003 een Europees octrooi met betrekking tot elektronische dossiers. Rond 1990 leidde hij adviesprojecten voor de LSV, de voorganger van de Orde van Medisch Specialisten, betreffende de automatisering van medische praktijken. Tegenwoordig is dr. Van Romunde werkzaam als sociaal geneeskundige en zelfstandig adviseur op het gebied van EPD en elektronische medische dossiers.
http://www.hetelektronischpatientendossier.nl