Openbaar Ministerie


* >OM eist 3 jaar voor poging doodslag op motoragent

OM eist 3 jaar voor poging doodslag op motoragent

21 januari 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Een 42-jarige verdachte uit Amsterdam moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt voor 3 jaar de gevangenis in wegens poging doodslag op een politieagent. Daarnaast is 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist. De verdachte moest vandaag voor de meervoudige kamer verschijnen omdat hij een motoragent over een afstand van meer dan honderd meter had meegesleept met zijn auto en omdat hij hem met geweld had geprobeerd af te schudden.

Voorafgaand aan de poging doodslag

Net na de ochtendspits van woensdag 5 november 2008 krijgt de politie Haaglanden een melding dat een automobilist een kettingbotsing had veroorzaakt op de A4 tussen Amsterdam en Delft. De bestuurder had vervolgens de plaats van het ongeval verlaten en de auto bleek te zijn gestolen. Diverse surveillance-eenheden van de politie Haaglanden wordt gevraagd uit te kijken naar de bewuste auto.

De politie krijgt de gestolen auto met daarin twee inzittenden snel in het vizier en begint de achtervolging. Die achtervolging lijkt beëindigd als de wagen met daarin de verdachte en een bijrijdster tegen een verkeerspaal aanrijdt en tot stilstand komt. De bewuste motoragent is het dichtste bij de wagen en probeert de bestuurder aan te houden.

Hij opent het portier van de bestuurder en wil de verdachte uit de auto trekken om hem aan te kunnen houden. Op dat moment weet de verdachte de wagen weer te starten en rijdt hij er hard vandoor. De agent heeft dan nog het portier vast en sleept met zijn benen een stuk over de grond. Het lukt hem om zijn benen in te trekken en op de dorpel te zetten. De bestuurder slaat, schopt en bijt hem en slingert met zijn voertuig. Nadat de auto een scherpe bocht maakt, slaagt de bestuurder er uiteindelijk in de agent af te schudden. De agent verliest zijn grip en komt met een harde klap tegen een verkeerspaal tot stilstand. Meerdere politieagenten zijn getuige van de gebeurtenissen. Eén agent verleent hulp aan zijn gewonde collega, andere agenten kunnen de verdachte iets verderop alsnog aanhouden.

De motoragent is door de val een half uur buiten bewustzijn geweest. Dankzij zijn beschermde kleding, zijn helm en een kogelvrij vest, is hij uiteindelijk niet levensgevaarlijk gewond geraakt.

Beleid OM

Het OM past de strafmaat bij geweld aan aan de positie van het slachtoffer. Als iemand slachtoffer van geweld wordt bij het uitoefenen van zijn of haar functie, verdubbelt het OM de strafeis tegen de verdachte. Dat geldt behalve voor politiemensen bijvoorbeeld voor ordehandhavers, ziekenhuispersoneel, ambulancepersoneel en onderwijzend personeel.