D66

Oordeel over Wilders aan de rechterlijke macht

21 januari 2009

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wijst erop dat het in onze democratie aan de rechterlijke macht is om te bepalen of iemand voor vervolging in aanmerking komt. De sociaal-liberaal zegt dat in reactie op het nieuws dat het Hof in Amsterdam het Openbaar Ministerie (OM) opdraagt PVV-leider Geert Wilders te vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Pechtold onderstreept het belang van de scheiding der machten en meent dat het niet aan parlementariƫrs is om een oordeel te vellen over een besluit van de rechterlijke macht.

Oordeel aan de rechterlijke macht

Het OM moet Wilders vervolgen voor uitspraken die hij buiten de Kamer heeft gedaan met betrekking tot de Islam en het nazisme. Zo vergeleek hij de Koran met Hitlers boek Mein Kampf . Ook verschillende passages in zijn film Fitna zijn aanleiding tot vervolging over te gaan. Pechtold: "Wilders is democratisch gekozen en daarom vind ik het mijn taak met hem in debat te gaan. Sommige partijen weigeren dat of duiken weg als hij het woord neemt, maar ik wil geen cordon sanitaire. Feit is wel dat ook politici zich aan de wet moeten houden. Ook wij moeten belasting betalen, ook wij krijgen een boete als we door rood rijden en ook wij moeten binnen de grenzen van de rechtstaat blijven. Het oordeel daarover is aan de rechterlijke macht."

Scheiding der machten

Pechtold meent dat politici zich moeten onthouden van inhoudelijk commentaar op het besluit van het Hof. "De VVD zegt de vervolging zorgelijk te vinden en de aanvankelijke uitspraak van het OM juist te vinden. Dat vind ik een onverstandige uitspraak. We moeten de scheiding der machten in stand houden en ons niet bemoeien met de rechtsgang. Politici moeten niet op de stoel van de rechter of officier van justitie gaan zitten."