Gemeente Lelystad

Aanpakken van jeugdwerkloosheid

In 2008 is het uitvoeringsplan Jeugdwerkloosheid gestart. Het doel van het project is om alle Lelystadse jongeren die uit dreigen te vallen of zijn uitgevallen terug te leiden naar school, werk of een andere toekomstgerichte dagbesteding.

Het project wordt jaarlijks geëvalueerd. Dat is conform afspraak gebeurd en de raad wordt hierover geïnformeerd door het college.

Jeugd heeft de toekomst

De jeugd heeft de toekomst. Zorgen dat zij een goede startkwalificatie hebben op de arbeidsmarkt is ontzettend belangrijk. In het project Aanpak jeugdwerkeloosheid Lelystad van de gemeente Lelystad, het Centrum voor Werk en Inkomen (vanaf 1 januari 09 UWV WERKbedrijf) en ROC Flevoland wordt hard gewerkt om alle jongeren in Lelystad tussen 16 en 27 jaar actief bezig te laten zijn met hun (toekomstige) loopbaan door middel van werken aan een start- of arbeidskwalificatie.

Naast het belang voor de jongeren, is dit ook belangrijk voor de werkgevers in Lelystad, zodat zij altijd goed gekwalificeerd personeel beschikbaar hebben. Jongeren perspectief bieden, daar gaan we voor, aldus wethouder De Jager.

Ontwikkelingen

In 2008 is veel gebeurd. Een belangrijk moment was natuurlijk de start van de Talentmanagers Dick Rooseboom de Vries en Marc Brouwer op 1 oktober vorig jaar en het Speeddate-event in juni. Minder zichtbaar wellicht, maar wel heel belangrijk was het grootschalige onderzoek naar het voortijdig schoolverlaten bij het ROC. Er is vooral gekeken naar wat oorzaken zijn van schooluitval, maar ook wat er voor zorgt dat jongeren hun opleiding wel afmaken. Deze uitkomsten hebben bijvoorbeeld geleid tot het aanpassen van het inkoopbeleid van de gemeente.

Wanneer de gemeente contracten afsluit met leveranciers, worden eisen gesteld aan het personeelsbeleid. Een belangrijke eis is bijvoorbeeld dat de leverancier een erkend leer-werk-bedrijf is. Ook blijkt eens te meer dat vooral de overgangsmomenten van het ene onderwijstype naar het andere onderwijstype cruciaal zijn.

Een goede overdracht van zorg is hierbij nodig. Aandacht voor de doorlopende leerlijn is ook noodzakelijk: daarmee wordt bedoeld dat de inhoud van de lespakketten op elkaar aansluit. En natuurlijk een goede beroepskeuze. Vooral de voorlichting hierover, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van jeugdwerkloosheid.

Schakels van de ketting

In 2009 wordt de ingezette lijn voortgezet. Het voorkomen van jeugdwerkeloosheid kan alleen bereikt worden door samen te werken op veel verschillende terreinen; werk, onderwijs, wonen, zorg, etc. Belangrijke initiatieven als Streetwise, Flevotalent Junior, FlevoDrome, Veilig Op Straat (VOS), etc. worden gecontinueerd.

Doel is en blijft een sluitend net rondom de jongeren te organiseren, waardoor ze niet meer tussen wal en schip kunnen vallen. De rol van de gemeente is vooral het bij elkaar brengen van alle instanties. Een ander belangrijk punt in 2009 is tot slot de werkgeversbenadering. Zonder werkgevers natuurlijk ook geen werk en geen stageplekken voor de jongeren.

---