Gemeente Lelystad

Herijking van het armoedebeleid

Mee kunnen doen, is ontzettend belangrijk. Dat heeft aan de ene kant te maken met geld, maar minstens zo belangrijk zijn onderwijs, opvoeding, werk, integratie, etc.

De gemeente Lelystad hecht er grote waarde aan dat iedereen kansen krijgt om mee te doen en dat jongeren een succesvolle toekomst kunnen hebben. Het college stelt daarom de gemeenteraad voor om in te stemmen met de nota Meedoen is mogelijk; Herijking van het Integraal Armoedebeleid Lelystad 2008.

Armoede

In 2006 stelde de gemeente vast dat armoede in Lelystad twee sporen kent. Het eerste spoor gaat over het bieden van kansen aan jongeren om een goede toekomst te hebben. Het tweede spoor gaat over het inzetten van financiële instrumenten in de Bijzondere Bijstand om te zorgen dat iedereen, ook mensen die een laag inkomen hebben, mee kan doen.

De afgelopen twee jaar is vooral geïnvesteerd in financiële regelingen voor mensen met een laag inkomen (spoor 2). Om de regelingen onder de aandacht te brengen is een uitgebreide campagne gevoerd met televisiespotjes, posters, advertenties, etc. Vooral de anonieme informatielijn bleek erg waardevol (telefoonnummer 0800-4443330).

Aanbevelingen Bijzondere Bijstand

In de nota Meedoen is mogelijk zijn de ingezette middelen van spoor 2 geëvalueerd en zijn er verschillende aanbevelingen gedaan. Een van die aanbevelingen is het verhogen van de participatiebijdrage voor ouderen (65+) van 45,- naar 90,- euro per jaar en de participatiebijdrage voor kinderen tot en met 17 jaar van 100,- naar 200,- per kind per jaar. Met deze bijdrage kan bijvoorbeeld de sportclub worden betaald, maar ook de sportkleren die hiervoor nodig zijn, of muzieklessen of een museumjaarkaart, etc.

Op die manier kunnen kinderen en ouderen wél meedoen. Wanneer mensen langdurig moeten rondkomen van een inkomen op het bijstandsniveau kunnen zij van de gemeente duurzame gebruiksartikelen vergoed krijgen, zoals een koelkast, wasmachine of kooktoestel.

Voorkomen beter dan genezen

In de nota Meedoen is mogelijk wordt vooral ingegaan op het bieden van kansen op elke leeftijd, zodat armoede in de toekomst voorkomen wordt. Die kansen worden geboden op het gebied van onderwijs, werk, activering, reïntegratie, inburgering, het voorkomen van jeugdwerkeloosheid, schuldhulpverlening, voor- en vroegschoolse educatie, het centrum voor Jeugd en Gezin, etc. Allerlei professionals zijn hierbij belangrijk, zoals de leerkrachten, de arts op het consultatiebureau, bijstandsconsulenten, jongerenwerkers, huisartsen, kinderopvang, e.d.

Aanbevelingen

In totaal worden er 19 aanbevelingen gedaan voor het voorkomen van (het overerven van) armoede en het bieden van kansen. Als bijvoorbeeld een docent constateert dat een kind extra begeleiding nodig heeft, moet hij dit signaal ergens neer kunnen leggen, zodat het kind de begeleiding krijgt die het nodig heeft. Een belangrijke aanbeveling uit de nota is dan ook het opzetten van een centraal actiepunt, ingebed in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bij dit centrale actiepunt komt in feite het preventieve beleid samen en worden integrale, perspectiefbiedende maatwerktrajecten aangeboden. Kortom; hier wordt gekeken welke begeleiding het kind en de ouders het beste op weg kunnen helpen.

Gericht kansen bieden

In de nota worden verder bijvoorbeeld de aanbevelingen gedaan om opvoed- en gezinsondersteuning aan te bieden aan ouders die dat nodig hebben met jonge kinderen tot 12 jaar. Ook wordt voorgesteld extra in te zetten op taalbeheersing van ouders en kinderen in het kader van inburgering en onder bepaalde voorwaarden gratis Voor- en Vroegschoolse Educatie aan te bieden. Ook mentorprojecten als School s Cool leveren een waardevolle bijdrage. Net als een goed preventief schuldvoorlichtingsprogramma, leer / werktrajecten en huiswerkbegeleiding.

Per leeftijdscategorie zijn er gerichte aanbevelingen gedaan. Communicatie is natuurlijk een belangrijk onderdeel. Hierbij gaat het om het bekend maken van alle mogelijkheden, maar ook over bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders over hoe zij hun kinderen kunnen helpen bij het bepalen van de route naar een succesvolle toekomst. Op die manier worden er op elke leeftijd gericht kansen geboden.

Langdurigheidstoeslag

Verder stelt het college de raad voor de Verordening Langdurigheidstoeslag 2009 vast te stellen. Mensen die lange tijd moeten rondkomen van een minimum inkomen, kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen. Een belangrijke verandering ten opzichte van de oude regeling is, dat nu ook mensen met een inkomen uit bijvoorbeeld werk, of een andere uitkering dan de bijstand, in aanmerking kunnen komen voor de langdurigheidstoeslag.

Gezamenlijke nota

Als input voor de nota zijn verschillende gesprekken gevoerd met professionals. Zo was er in augustus 2008 bijvoorbeeld een speciale armoedeconferentie met alle mensen uit het veld. Het Platform Cliëntparticipatie Wwb / WsW heeft ingestemd met de nota. De uitvoering zal ook samen met de verschillende professionals worden opgepakt.

---