Gemeente Breda

Breda start 2 maart met tijdelijk huisverbod

De Gemeente Breda start per 2 maart de uitvoering van de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld. Vanaf die datum zijn alle voorbereidingen getroffen om deze nieuwe wet goed uit te kunnen voeren.

Hiervoor is regiobreed een handleiding opgesteld waar het college van burgemeester en wethouders mee hebben ingestemd. Het Steunpunt Huiselijk Geweld West-Brabant coördineert de uitvoering van de nieuwe wet. Om bij een tijdelijk huisverbod snel en adequaat hulp te kunnen verlenen wordt dit steunpunt verder versterkt. Daarnaast ontvangt de Crisisdienst van het maatschappelijk werk extra middelen om de beschikbaarheid bij een tijdelijk huisverbod te garanderen.

Regionale aanpak

In West-Brabant is de aanpak van huiselijk geweld speerpunt van beleid. De Gemeente Breda werkt samen met 17 andere gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie en diverse opvang- en hulpverleningsorganisaties. Breda voert als centrumgemeente de regie. Alle gemeenten in de regio hebben afgesproken op 2 maart te starten met de uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld en om op dezelfde manier te gaan werken.

Hiertoe is in samenwerking met alle betrokken organisaties een handleiding opgesteld. Deze beschrijft het proces vanaf signalering van (dreigend) huiselijk geweld, het opleggen van het huisverbod, de direct daarop aansluitende hulpverlening tot het moment dat de hulpverlening kan worden afgesloten. Hierin staan taken en verantwoordelijkheden van alle betrokken organisaties en de randvoorwaarden en benodigde capaciteit om het huisverbod uit te kunnen voeren.

Wet tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld

Deze wet is op 1 januari 2009 landelijk ingevoerd om het huiselijk geweld terug te dringen. Burgemeesters in Nederland hebben per die datum de bevoegdheid om bij (dreigend) huiselijk geweld zo'n huisverbod op te leggen. Wordt er een huisverbod opgelegd, dan start binnen 24 uur de hulpverlening voor zowel de pleger van het geweld als voor de slachtoffer(s).

Bij een huisverbod mag de pleger van huiselijk geweld tien dagen de woning niet meer in. Ook mag de pleger in die periode geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Eventueel kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.

Het huisverbod is eigenlijk een afkoelingsperiode die moet voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt. Tijdens deze afkoelingsperiode kan de hulpverlening voor zowel de pleger van het geweld als voor de slachtoffer(s) op gang komen.

Breda, 21 januari 2009