Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht e.a.

Faculteit Diergeneeskunde

21 januari 2009

Discussiemiddag op internationaal symposium

Publiek spreekt zich uit over proefdiergebruik

Het gebruik van proefdieren staat meer dan ooit op de maatschappelijke agenda. Aan de ene kant krijgen acties van dierenactivisten veel media-aandacht en heeft de regering een Kabinetsvisie 'Alternatieven voor Dierproeven' geformuleerd om het aantal dierproeven terug te dringen. Aan de andere kant vragen patiënten om meer medisch onderzoek naar medicijnen en loopt er een programma om alle chemische stoffen op giftigheid te onderzoeken. Onderzoek dat opnieuw zal vragen om dierproeven. Ondertussen zoeken wetenschappers met de nieuwste technieken naar alternatieven. Maar wat vindt de gemiddelde Nederlander eigenlijk? Wat is voor hem of haar verantwoord proefdiergebruik? Wat roept weerstand op? Deze vragen staan centraal op de publieksdag op 7 februari van een internationaal symposium dat in de Utrechtse Jaarbeurs wordt georganiseerd.

Wat vindt de Nederlander?

Recent onderzoek van de afdeling Proefdierkunde van Universiteit Utrecht laat zien dat meer dan 90% van de ondervraagde Nederlanders tegen het gebruik van proefdieren is als onderzoek niet direct bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Maar ook het gebruik van dieren voor onderwijsdoeleinden stuit bij bijna 65% van de ondervraagden op weerstand. Wanneer het gaat om testen die direct bijdragen aan onze gezondheidszorg veranderen de meningen echter. Bijna 75% vindt het testen van vaccins op proefdieren aanvaardbaar en 80% vindt het aanvaardbaar wanneer het gaat om het vinden van medicijnen tegen kanker. Verder geeft bijna 80% van de ondervraagden aan niet te weten welke wettelijke kaders er zijn voor het uitvoeren van dierproeven in Nederland.

Vermindering, vervanging en verfijning

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de wetenschappers Russell en Burch, gericht op een verantwoord en humaan gebruik van proefdieren, het principe van de 3V's introduceerden: Vermindering, Vervanging en Verfijning. De ontwikkelingen binnen deze 3V's vormen de rode draad in het internationale symposium 'Looking into the crystal ball: The laboratory animal in a changing World' op 5, 6 en 7 februari in Utrecht. Op de eerste twee dagen geven gerenommeerde wetenschappers een overzicht van de wijze waarop alternatieven de afgelopen 50 jaar hebben bijgedragen aan verantwoord proefdiergebruik en wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn voor de toekomst. De zaterdag is gericht op het algemeen publiek. Vanaf 13.00 wordt onder leiding van televisiepresentator Victor Deconinck met het publiek gediscussieerd over proefdiergebruik. De middag geeft hiermee inzicht in de verschillende publieke opinies over alternatieven voor dierproeven.

Organisatie

Het symposium wordt georganiseerd door de afdeling Proefdierkunde van het departement Dier, Wetenschap en Maatschappij van de Universiteit Utrecht en het Nationaal Centrum Alternatieven voor dierproeven (NCA) in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, het ministerie van VWS en ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.