Erasmus MC



---

De wetenschappelijke strijd tegen het griepvirus

In het kader van het Darwinjaar 2009 organiseren het Erasmus MC en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam 'H5N1 - De evolutie van een griepvirus', een 'besmettelijke' manifestatie over wetenschappelijk onderzoek naar griepvirussen.

Wedloop
De griep is weer in het land. Een jaarlijks voorkomende aandoening die wetenschappelijk onderzoekers blijft bezighouden. Doordat griepvirussen steeds veranderen, is de ontwikkeling van een vaccin een wedloop zonder einde. Daarnaast dreigt het risico dat een vogelgriepvirus verandert in een mensengriepvirus dat wereldwijd veel slachtoffers kan maken en maatschappelijke structuren kan ontwrichten.

De afgelopen maand was het weer raak. Met wekelijks meer dan 50 ziekmeldingen per 100.000 inwoners werd officieel een griepepidemie vastgesteld. Om de jaarlijkse griep te overwinnen, is een weekje uitzieken gelukkig meestal genoeg. Wie er geen last van wil hebben, haalt op tijd de 'griepprik', een vaccin dat is gebaseerd op het griepvirus van een half jaar ervoor. Daarnaast bestaan er sinds enkele jaren anti-griep medicijnen. De gezondheidsraad adviseert mensen ouder dan 60 jaar in elk geval een griepprik te halen. Voor hen kan griep met ernstige complicaties gepaard gaan. De gewone griep heeft in Nederland jaarlijks voor 1.000 tot 2.000 mensen een dodelijke afloop.

Wereldwijde griepepidemie
In de twintigste eeuw was drie keer sprake van een grieppandemie: een wereldwijde griepepidemie die miljoenen dodelijke slachtoffers maakt. De meest ernstige was de Spaanse griep van 1918, die meer dan 40 miljoen slachtoffers maakte. Het aantal slachtoffers van zowel de Aziatische griep in 1957 als de Hongkong griep in 1968 wordt geschat op één tot vier miljoen. Een pandemie kan ontstaan doordat virussen evolueren en nieuwe varianten voortbrengen. Bij de grieppandemieën van de vorige eeuw ging het om vogelgriepvirussen, die een voor mensen besmettelijke en ziekmakende nieuwe variant voortbrachten. Ook op dit moment zijn er vogelgriepvirussen aan te wijzen die mogelijk een grieppandemie kunnen veroorzaken. Het H5N1 virus is hiervoor een serieuze kandidaat.

De overheid, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, kan zich op het risico van een grieppandemie voorbereiden om de schade voor individuele burgers en de samenleving te beperken. De manifestatie 'H5N1 - De evolutie van een griepvirus' gaat over het wetenschappelijk onderzoek naar griepvirussen, waarbij onderwerpen aan de orde komen als: griep, vogelgriep, globale verspreiding, proefdieren, beleidsmaatregelen, vaccins en virusremmers.

De tentoonstelling
De bezoeker van de tentoonstelling is na een vakantie `besmet' met een griepvirus, waarop een warmtedetector op de luchthaven groot alarm slaat. Vervolgens kan de bezoeker erachter komen van welke griep sprake is, en wat zijn of haar kansen zijn. De speler van de on line game staat in de schoenen van een internationale organisatie die de strijd moet aanbinden met een dreigende grieppandemie. De maatregelen die de speler kan nemen kosten geld en zijn budget is beperkt. Een race tegen de klok. Tentoonstelling 'H5N1 - De evolutie van een griepvirus' van 12 februari tot en met 25 oktober 2009 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), Rotterdam, website: www.nmr.nl.

Extra informatie
De on-line game 'The Great Flu' is vanaf 12 februari 2009 te spelen via de websites van het Erasmus MC: www.erasmusmc.nl en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam: www.nmr.nl.

De luister-CD ''t is maar een griepje' ingesproken door prof.dr. Ab Osterhaus, verschijnt in februari 2009 bij uitgeverij Luisterwijs, Amsterdam en is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Publicatiedatum: 20 januari 2009

---