Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 12 januari 2009

Informatietechnologie kan transparantie overheid verbeteren

Promotie Hans Stol over het gebruik van IT bij overheidsbeleid

Transparantie en controleerbaarheid van het overheidsbeleid laat nogal eens te wensen over. Zo worden beleidsbeslissingen vaak genomen op basis van gevoel en blijft meten van het beleidseffect achterwege. Informatiearchitect Hans Stol ontwierp een raamwerk voor besluitvorming, uitvoering en evaluatie van beleid, gebruik makend van informatietechnologie (IT). Voor de invoering van dat raamwerk moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voor transparant handelen worden voldaan. Stol promoveert op 21 januari op zijn onderzoek aan de Universiteit van Tilburg.

Beleidsbeslissingen worden regelmatig genomen op basis van gevoel in plaats van feiten, bijvoorbeeld het autoluw maken van een binnenstad omdat dat bevorderlijk is voor het economisch klimaat, zonder rekening te houden met parkeervoorzieningen. Bovendien blijft meting van beleidseffecten vaak achterwege of ontstaat een discussie over de oorspronkelijke doelstellingen, inmiddels veranderde inzichten en onvoorziene omstandigheden.
Gewapend met jarenlange ervaring in de toepassing van IT in het bedrijfsleven en de overheid en ervaring in het politieke proces, ontwierp de informatiearchitect Hans Stol daarom een raamwerk om het overheidsbeleid transparant te maken en gebaseerd op feiten. Dit zogenaamde Evidence-based Policy Making Framework (EBPM-framework) omvat het nemen van besluiten, de uitvoering daarvan en de evaluatie. Volgens Stol kan toepassing van het raamwerk met inzet van IT-middelen de transparantie en meetbaarheid van het politieke proces verbeteren.

Voorwaarde: wil tot transparantie
Wil het raamwerk effectief zijn, dan moet de politieke besluitvorming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is volgens Stol dat de wil bestaat om het beleid transparant en verifieerbaar te maken, vanaf het moment dat het beleid geformuleerd wordt tot en met de uitvoering ervan.
Stol besluit zijn proefschrift met aanbevelingen voor de invoering van het raamwerk. Zo adviseert hij politici en ambtenaren over de onderlinge taakverdeling en leden van het parlement over het gebruik van het raamwerk ter ondersteuning van hun geloofwaardigheid.

Hans Stol (1947) studeerde wiskunde aan de TU Delft met als studierichting toepassing van informatiesystemen (1976). Hij werkte onder meer aan informatiesystemen bij de Eerste Hollandsche Levensverzekeringsbank, de NMB (nu ING), was directeur van het organisatie- en organisatieadviesbureau Orga-Info Nederland en heeft sinds 1987 zijn eigen adviesbureau Stol Consult. Van 1990-1994 leidde hij de reorganisatie van de IT-functie van het Centraal Bureau voor de Statistiek als hoofd van de afdeling ICT. In 2000 richtte hij met een collega SuperCollect bv op, een bedrijf dat softwaresystemen ontwikkelt foor elektronische dataverzameling via internet. Van 1999-2003 was hij actief partijlid van de VVD in Delft en van 2003-2007 voorzitter van Leefbaar Delft.