Ingezonden persbericht


|Persbericht                                          |Postbus 75508  |
|                                                     |1070 AM        |
|                                                     |Amsterdam      |
|                                                     |T (020) 570 05 |
|                                                     |38             |
Winnaars KWO-prijzen 2008 bekend

24 Miljoen euro voor betere behandeling longkanker èn stamceltransplantatie

Amsterdam, 20xx januari 2009 - Prof. dr Ton Berns (NKI-AVL) en Prof. dr. Fred Falkenburg (LUMC) ontvangen de KWO-prijzen 2008 ter waarde van 2 miljoen euro. KWF Kankerbestrijding introduceerde vorig jaar het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma om toponderzoekers in staat te stellen mulitdisiplinair onderzoek te verrichten ter bevordering van de strijd tegen kanker. Prof. dr. Ton Berns gaat met het bedrag betere behandelmethoden voor longkanker en borstvlieskanker ontwikkelen. En Prof. dr. Fred Falkenburg doet onderzoek naar de rol van afweer cellen bij stamceltransplantatie. De officiële uitreiking van de KWO prijzen vindt plaats in het najaar van 2009.

Betere behandelmethoden voor longkanker en borstvlieskanker Met de KWO-prijs gaat Prof. dr. Berns van het NKI-AVL betere behandelmethoden voor longkanker en borstvlieskanker ontwikkelen. Jaarlijks krijgen bijna 10.000 mensen longkanker of borstvlieskanker en het aantal dat hieraan overlijdt is bijna even groot. De behoefte aan betere behandelmethoden is dus groot. Eerder ontwikkelde prof. Berns al verschillende muismodellen die grote gelijkenis vertonen met de tumoren die bij de mens voorkomen. Daarmee zijn deze muismodellen uitermate geschikt om nieuwe behandelmethoden te testen. Alleen, niet iedere tumor is hetzelfde en reageert daardoor ook anders op therapieën. Met de diverse muismodellen hopen de onderzoekers te voorspellen welke tumoren reageren op welke behandeling. Aan de hand daarvan hopen ze de kennis van de muismodellen te kunnen doorvertalen naar behandelingen bij de mens.

Stamceltransplantatie
Prof. dr. Fred Falkenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum houdt zich bezig met immunotherapie voor hematologische ziekten, ofwel met methoden om de afweer actief in te zetten tegen bloedziekten. Met zijn medewerkers zoekt hij naar methoden om stamceltransplantatie bij leukemie en lymfklierkanker te verbeteren. Artsen behandelen leukemiepatiënten vaak met stamceltransplantaties gevolgd door donor afweercellen (T-cellen). Eerst vernietigen ze door chemotherapie en antistofbehandeling zoveel mogelijk zieke stamcellen van de patiënt, en daarna dienen ze stamcellen toe van een gezonde donor. Die nestelen zich in het beenmerg van de patiënt en nemen de functie van de stamcellen van de patient over, zodat er weer normale bloed- en afweercellen ontstaan. Bij of na de transplantatie worden vervolgens donor T cellen toegediend die in staat zijn de tumor te doden. De donor T-cellen kunnen echter ook schadelijk zijn. Zo kunnen ze de normale weefsels van een patiënt als lichaamsvreemd herkennen. In dit onderzoek wordt gekeken naar de oorzaken en specificiteit van de afweerreacties van donor T-cellen op moleculair niveau om de gunstige werking te kunnen scheiden van de schadelijke reactie. Daarnaast worden strategieën ontwikkeld om in het laboratorium de effectieve donor T-cellen te isoleren en in grote aantallen te laten uitgroeien om patiënten te behandelen.

Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma
Het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO) is een persoongebonden subsidie van maximaal 2 miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek, voor een periode van maximaal 6 jaar. Hiermee worden toponderzoekers in staat gesteld samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Het onderzoek overstijgt het niveau van deelvragen en bevordert de vertaling van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassing binnen de kankerbestrijding. De selectie van de onderzoeksprogramma's subsidies is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van deKWF Kankerbestrijding (WRK) en (inter)nationale deskundigen.

Met een waarde van 2 miljoen euro behoren de KWO-prijzen tot de grootste op het terrein van wetenschappelijk onderzoek in Nederland.