Ingezonden persbericht
Utrecht, 20 januari 2009
'Bewonder de ideeën, methodes en creativiteit van Ferran Adrià'
Een dag bij elBulli
Ferran Adrià, Juli Soler & Albert Adrià
Een dag bij elBulli. Dat betekent een exclusief kijkje achter de schermen van het beste restaurant ter wereld met de meest
gewilde chef ter wereld, want voor Ferran Adrià staan miljoenen liefhebbers van innovatieve cuisine in de rij. Waarom?
Dat lees en zie je in dit indrukwekkende boek. Om lekker lang van te smullen!
Met zijn verfijnde isolatie van smaken die je zelf kunt combineren en met door hem ontwikkelde apparatuur als de sifon (voor espumas),
is Ferran al jaren de grootste culinaire vernieuwer. Maar die vindingrijkheid komt hem niet aanwaaien. Ook al beschouwen kenners als
Gordon Ramsay en Joel Robuchon Ferran Adrià als een genie, aan zijn eindeloze en spannende creaties gaat veel serieus voorwerk vooraf.
Restaurant elBulli is maar zes maanden per jaar geopend, zodat de artistieke smaaktovenaars in de overige maanden naar hartenlust
kunnen experimenteren met nog verrassendere recepten en concepten voordat ze een nieuw topseizoen ingaan.
Bij elBulli komen jaarlijks 2 miljoen aanvragen binnen om een vorkje mee te mogen prikken. Daarvan worden er uiteindelijk achtduizend
gehonoreerd. Het is dus geen wonder als het je nog niet is gelukt om een tafel bij deze topper te bemachtigen. Gelukkig is er nu Een dag bij elBulli,
waarmee je toch alvast meer dan 600 pagina's voorpret in huis haalt. Kijk maar eens hoe je ooit zult worden ontvangen daar in het andere,
excentrieke Spanje, en experimenteer thuis alvast met Adrià's revolutionaire recepten, die natuurlijk prachtig zijn geïllustreerd met kunstzinnige
foto's. En net als de gerechten zelf vormen ze vaak een bizarre combi van ratio en fantasie, van kil en explosief...
Een dag bij elBulli doet precies wat de titel belooft. Aan de hand van maar liefst 1200 prachtige foto's met het daarbij behorende tijdstip volgt
het boek een dag lang het reilen en zeilen bij het driesterrenrestaurant, gevestigd in Roses aan de Costa Brava. Bovendien onthult het voor
het eerst Adrià's technische geheimen, bijzondere recepten en zijn filosofie over eten. Gelukkig doet de ontrafeling van het mysterie-elBulli
niets af aan de sterrenstatus van Adrià of zijn restaurant. Integendeel! Wie eenmaal Een dag bij elBulli onder ogen heeft gehad is nóg gebrander op
een reisje naar 'de beste kok van deze planeet' (Joel Robuchon).
'Ferran heeft zonder twijfel de grootste invloed op de moderne gastronomie van alle chefs ter wereld' - Heston Blumenthal
Op woensdag 8 en donderdag 9 april bezoekt Ferran Adrià Nederland. In een one-man-show geeft Adrià een kijkje achter de schermen bij zijn etablissement.
Hij vertelt zeer bevlogen filosofie over eten, zijn inspiratiebronnen en zijn manier van werken. Voor de show die hoogstwaarschijnlijk in Amsterdam plaats zal vinden,
worden kaarten verkocht voor 15 euro en 60 euro inclusief boek. Meer nieuws hierover volgt binnenkort.
Een dag bij elBulli - Ferran Adrià, Juli Soler & Albert Adrià
Gebonden met bewerkt stofomslag plus buikbandje, 624 pagina's
Ingezonden persbericht