Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Red Nose Day

Buttons, neuzen en een resem acties voor het goede doel maar ook tafelen met een hart

Dinsdag 20 januari 2009

'Red Nose Day' is in Groot-Brittannië uitgegroeid tot een mega-evenement. 70% van de Britse scholen doet hier aan mee. Het is een onderdeel van 'Comic Relief', een organisatie van stand-up comedians die zich elk jaar inzetten voor minderbedeelden in Groot-Brittannië of de rest van de wereld. In Groot-Brittannië werd het evenement al 11 keer georganiseerd.

De KAE-versie van Red Nose Day komt er aan op 20 januari 2009. Het is het derde jaar dat de leerkrachten Engels dit organiseren om geld in te zamelen voor onze geadopteerde Plan kinderen, Piumi en Stasy. Wij vinden het immers belangrijk om te onderstrepen dat kinderen overal ter wereld recht hebben op overleven, op bescherming en op ontwikkeling. Wij geloven dat dergelijke projecten het vertrouwen in een betere wereld versterken.

Vorig jaar werd het recordbedrag van ¤ 3000 opgehaald. Dit werd verdeeld onder volgende organisaties: Plan International, 't Huizeke, Cliniclowns, Music for Life (Studio Brussel), Kindsoldaten vzw, Unicef - schools for Africa en Rode Kruis Vlaanderen.

Wat staat er nu te gebeuren?


- Op maandag starten de activiteiten met een benefiet zaalvoetbalwedstrijd waarbij een leerlingenteam het opneemt tegen leraren.
- Dinsdagmiddag wordt een solidariteitsmaaltijd aangeboden. Voor ¤ 3 kunnen de leerlingen in het schoolrestaurant een sobere maaltijd (rijst met currysaus) nuttigen.
- Bij hun leerkracht Engels kunnen de leerlingen een rode neus en/of een button kopen. Het is de bedoeling om deze rode neusjes te dragen en zo z'n solidariteit te tonen.
- Het wordt ook aangemoedigd dat leerlingen in het rood gekleed naar school komen en zich hiervoor laten sponsoren.
- Sommigen leerlingen verkopen zelfgemaakt gebak en chocolademelk. Anderen organiseren een Music for Life - moment tijdens de speeltijd.
- De leerlingen van het derde jaar schrijven een brief naar Piumi en de leerlingen van het vierde jaar creëren een 'Wall of Shame', een tentoonstelling over wat er zoal fout loopt in de wereld.
- Er zijn speciale acties gepland voor kinderen die getroffen worden door het oorlogsgeweld (Palestijnse en Joodse ...).
- Een week lang worden snacks verkocht ten voordele van een project in Honduras dat opgezet werd door Paramedics for children en waarbij een oud-leerling betrokken is. .
De opbrengst van de neusjes, buttons, hongermaaltijd en andere activiteiten dient voor de sponsoring van onze Plan kinderen, Music For Life, Vredeseilanden en andere goede doelen in België.

Na de tsunami in 2005 besloot het KAE om wat te ondernemen door een kind te 'adopteren' in een getroffen land. Plan startte reeds in 1981 haar activiteiten in Sri Lanka. De twee werkgebieden Hambantota en Kandy liggen in het zuiden en het centrale deel van Sri Lanka. Plan zorgt voor basisvoorzieningen in de dorpen, zoals water, elektriciteit enz. Plan zal ook een school, een speelplein en een gezondheidscentrum bouwen.

Wij hopen dat over de jaren heen deze dag zal uitgroeien tot een fantastisch evenement waarbij alle leerlingen op een creatieve en ludieke manier hun steentje bijdragen en geld inzamelen voor goede doelen.

Pieter Buggenhout
Leraar Engels en bezieler van het project
pieterbuggenhout@skynet.be
0479/44.24.75

Patrick De Clercq Filip Giraldo Directeur Adjunct-directeur patrick.declercq@kaetterbeek.be filip.giraldo@kaetterbeek.be 0472/43.71.77 0477/78.87.54

Het Koninklijk Atheneum Etterbeek is een Nederlandstalige school van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap binnen de Scholengroep Brussel. De school telt 698 leerlingen en 71 leerkrachten en biedt haast alle ASO-richtingen en de TSO-richting Toerisme aan. De school bereidt voor op hoger onderwijs. Wij hechten veel belang aan persoonlijkheidsvorming, aan de ontwikkeling van burgerzin en humanisme. Om dit doel te realiseren ondersteunt en participeert de school aan tal van projecten.