Gemeente Boekel


Onderwerp Duits Lijntje leeft! Lezing en film over Duits Lijntje vol enthousiasme ontvangen

Het onderwerp Duits Lijntje leeft onder de Brabantse bevolking!

De met enige regelmaat georganiseerde bijeenkomsten met dit onderwerp worden namelijk vol enthousiasme bezocht. Zo aanschouwden tientallen bezoekers dinsdag 20 januari de première van de film Sporen naar het Oosten. Een film die in het kader staat van het Duits Lijntje, gemaakt door een samenwerkingsverband van TV Schijndel en Heemkundekring Schijndel en Boxtel. De dag erna gaf schrijver en expert op het gebied De Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij Vincent Freriks een lezing. Dit bleek zon overweldigend succes dat organisatoren Biblioplus en het RMB samen met Vincent Freriks hebben besloten, om in het voorjaar extra lezingen te organiseren. De definitieve data en locaties worden ter zijner tijd bekend gemaakt. De film Sporen naar het Oosten kunt u op DVD bestellen door een e-mail te sturen naar bestelservice@tvschijndel.nl

Duits Lijntje geeft natuur, cultuurhistorie en recreatie een nieuwe impuls

De spoorlijn Het Duits Lijntje is al sinds jaar en dag een begrip in de streek. De Noord-Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij werd opgericht om de snelste verbinding Londen - Berlijn - Sint Petersburg te vormen. In 1873 werd de spoorweg van Boxtel via Gennep naar Goch geopend. De lijn werd enkele jaren later verlengd tot Wesel. In 2004 beëindigde de NS het goederenvervoer op het laatst overgebleven stuk van Boxtel tot Veghel. Nu wordt dit gedeelte weer in ere hersteld, zonder dat er daadwerkelijk treinen gaan rijden. Het spoorlijntje zal fungeren als ecologische verbindingszone waardoor plant en dier zich kunnen ontwikkelen en verspreiden. Daarnaast wordt de toeristisch recreatieve infrastructuur versterkt doordat de lijn als het ware een ruggengraat is en worden er arrangementen ontwikkeld.

Vitaal, mooi en schoon Brabants Platteland

Het Duits lijntje brengt heden en verleden op het spoor. Het in ere herstellen van het Duits Lijntje maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. De unieke oost-westverbinding draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van natuur, recreatie en cultuurhistorie; belangrijke reconstructiedoelen. In het kader van reconstructie komen op tal van plaatsen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Gezamenlijk dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de Reconstructiecommissie Peel en Maas.