Ingezonden persbericht

ADP geeft met animatie inzicht in eerste loonstrook Berekeningen tonen lichte stijging nettoloon

Rotterdam, 20 januari 2009 ­ De eerste salarisstrook van 2009, die deze maand bij miljoenen Nederlanders op de mat valt, kent een aantal nieuwe elementen. Zo verdwijnt de WW-premie, maar gaat de loonbelasting iets omhoog. De opbouw van de nieuwe loonstrook is voor de meeste mensen niet direct duidelijk. ADP Nederland heeft daarom een flash-presentatie ontwikkeld die uitleg geeft van alle onderdelen van het nieuwe loonstrookje. Deze is gratis te downloaden op www.adp.nl/uitleg-loonstrook. De link is vrij voor publicatie te gebruiken.

Tegelijk verschijnt de vierde editie van het boekje Inzicht in Inkomen. Hierin wordt alle actuele wet- en regelgeving in begrijpelijke taal uitgelegd met tips, rekenvoorbeelden en doorverwijzingen voor meer informatie. Dit naslagwerk van ADP is te downloaden als PDF via deze link en wordt binnenkort ook per post naar u gestuurd.

Belangrijkste ontwikkelingen loonstrookje
De meeste werknemers gaan er door het verdwijnen van de WW-premie netto iets op vooruit. Deze netto loonstijging wordt enigszins afgeremd doordat de loonbelasting iets stijgt, zo blijkt uit berekeningen van ADP.

Werknemers met een minimumloon gaan er netto 14 euro op vooruit, een stijging van 1,2%. Mensen met hogere inkomens profiteren relatief meer van de veranderingen. Zo gaan werknemers met een salaris van 2.250 euro er netto 23 euro op vooruit, stijgt het netto salaris van iemand die bruto 3.250 euro verdient met 38 euro en krijgen mensen met een bruto-inkomen van 5.000 euro er netto 50 euro bij. Dit laatste is een stijging van 1,4% ten opzichte van 2008.

Arbeidsparticipatie
Het Kabinetsbeleid om de arbeidsparticipatie te bevorderen, komt duidelijk tot uiting. Zo worden mensen die na hun 62e doorwerken, beloond middels een hogere arbeidskorting en een extra doorwerkbonus. Door de toegenomen heffingskorting worden tweeverdieners gestimuleerd meer te werken. Zo profiteren werkende ouders van de inkomensafhankelijke arbeidskortingen. Jaarlijks kan dit bij een modaal inkomen oplopen tot 1.000 euro voor de minst verdienende partner. Vooral voor de middeninkomens wordt werken lonender. Parttimers gaan er in sommige gevallen netto op achteruit. Dit kan bijvoorbeeld als het loon lager is dan het absolute minimumloon. Werknemers die drie dagen per week werken en daarmee 1.350 euro verdienen, moeten netto zo'n 0,5% (5 euro) per maand inleveren.

Overige wijzigingen:


- De nieuwe bijtellingcategorie van 20% voor leaseauto's met CO2-klasse A scheelt 59 euro per maand ten opzichte van 2008 bij een auto met een cataloguswaarde van 34.000 euro en een bruto inkomen van 3.250 euro.


- De WGA premie wordt op het netto- in plaats van het brutoloon ingehouden. De meeste werkgevers doen dit al. Waar dat niet gebeurt, gaan de kosten voor werknemers op jaarbasis een paar tientjes omhoog.


- Een vergelijking van ziektekostenpremies tussen de grootste verzekeraars laat een lichte stijging van zo'n 18 euro per jaar zien.



Ingezonden persbericht