Raad van State


dinsdag 20 januari 2009
Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een varkenshouderij aan de Van de Veldeweg in Hilvarenbeek. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor de gevolgen van de natuur in het gebied dat in de ecologische hoofdstructuur ligt. Verder zijn ze bang voor een te grote uitstoot van ammoniak. (zaaknummer 200801522/1) Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Leiden van drie bouwvergunningen. De intrekking van de vergunning heeft betrekking op een project van 75 woonappartementen, parkeergarages en winkelruimte aan het Stationsplein in Leiden. Volgens het college hebben de bouwwerkzaamheden meer dan 26 weken stilgelegen en is zij dan bevoegd de vergunningen in te trekken. De aannemer en vergunninghouder, Plesmanlaan Ontwikkeling B.V., is het niet eens met de intrekking en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt dat het hem niet is aan te rekenen dat de werkzaamheden stil zijn komen te liggen. Dit is volgens hem te wijten aan een onderaannemer die het werk heeft neergelegd. In een eerder beroep is het bedrijf in maart vorig jaar door de rechtbank van Den Haag in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200803594/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft opgelegd vanwege het storten van zogenaamd GWW-compost tussen een uitbreiding van de "Martensplek" en de openbare weg in Tiendeveen. De compost wordt gebruikt als afscheidswal tussen de golfbaan en de weg. Het gaat om grof afval, vermengd met grond. Het college vindt dat sprake is van het illegaal storten van afval en heeft daarom onder meer aan de eigenaren van de golfbaan de dwangsom opgelegd. Zij zijn het daar niet mee eens en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de compost niet als afvalstof kan worden aangemerkt. De zitting gaat ook over de weigering door het college om een ontheffing voor het storten van de compost tussen de weg en de golfbaan. (zaaknummers 200801868/1 en 200801875/1)

11.15 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Friesland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan Wageningen IMARES voor het uitvoeren van vliegtellingen en het zenderen van zeehonden in de Waddenzee en de Noordzeekustzone. Het gaat om zogeheten Natura 2000-gebieden. Onderzoeksinstituut IMARES verzamelt ter nakoming van internationale verplichtingen in opdracht van het ministerie van Landbouw de gegevens over de aantallen zeehonden. De Stichting Zeehondencrèche Lenie 't Hart uit Pieterburen is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest dat de zeehonden door het zenderen worden opgejaagd, en dat ze met zenders minder goed kunnen zwemmen en vis kunnen vangen. De zitting gaat ook over de weigering door het college om aan de Zeehondencrèche een eigen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet te verlenen voor het uitvoeren van observatievluchten boven de Waddenzee. Ook tegen deze weigering komt de stichting in beroep. (zaaknummers 200800020/1 en 200800021/1)