Overeenstemming over inzamelvergoeding kunststof verpakkingsafval

20/01/2009 16:21

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Verpakkend Bedrijfsleven/Stichting Nedvang hebben een akkoord bereikt over de vergoeding voor de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval (bronscheiding). De vergoeding bedraagt 475 euro per ton ingezameld kunststof verpakkingsafval. De vergoeding voor nascheiding wordt vóór 1 juli 2009 definitief vastgesteld.

Gemeenten die kunststof verpakkingsafval apart inzamelen (bronscheiding), ontvangen in 2009 een extra vergoeding van in totaal 1,08 euro per inwoner. Deze vergoeding bestaat uit een tegemoetkoming in de opstartkosten van gemeenten (0,54 euro per inwoner), een bedrag voor extra gemeentelijke communicatie (0,11 euro per inwoner) en een opstartpakket (t.w.v. 0,43 euro per inwoner). Uit de pilot 'gescheiden inzameling van kunststofverpakkingen' die in 2008 in 35 gemeenten is gehouden, is gebleken dat inwoners zich het gescheiden aanbieden van kunststof verpakkingsafval eigen moeten maken. Vandaar deze extra vergoeding. Daarnaast is een transportkostenvergoeding afgesproken van 1,50 euro per ton per kilometer.

Ook vanaf 2010 ontvangen de gemeenten naast de basisvergoeding een communicatievergoeding van 0,11 euro per inwoner en de transportkostenvergoeding. Alle vergoedingen worden door het Afvalfonds uitgekeerd aan de gemeenten.

Ten slotte is afgesproken dat de uitvoeringsprotocollen begin februari 2009 worden afgerond. VNG, Nedvang en het ministerie van VROM zijn van mening dat gemeenten nu enthousiast aan de slag kunnen met het verwijderen van kunststofafval uit het restafval, zodat kunststof verpakkingen hergebruikt kunnen worden. De ambitie is dat eind 2009 80% van de gemeenten is aangesloten en kunststof verpakkingsafval aanbiedt voor recycling, zodat de doelstellingen voor recycling van kunststof worden gehaald.

Gemeenten anticiperen daarmee op de wettelijke verplichting om vanaf 1 januari 2010 kunststofverpakkingsafval uit het restafval te verwijderen. De keuze van gemeenten voor bron- of nascheiding ligt volgens in september 2008 gemaakte afspraken vast. Gemeenten die kiezen voor nascheiding, sluiten een contract met een afvalscheidingsinstallatie die per 1 mei 2009 operationeel is.

Den Haag/Rotterdam, 20 januari 2009

Bron- of nascheiding

Gescheiden inzamelen is een beproefde methode voor het inzamelen van afval. Dit is de zogenoemde voor- of bronscheiding. Een nieuwere techniek is nascheiding uit het restafval.








Vereniging Nederlandse Gemeenten