Gemeente Someren


Maandag 2 februari a.s. van 9.00 10.00 uur:
Maandag 2 februari a.s. van 16.00 17.00 uur:
wethouders A. van der Velden-Coolen, W. Hanssen en M. Kusters

Maandag 16 februari a.s. van 9.00 10.00 uur:
burgemeester A. Veltman
Maandag 16 februari a.s. van 16.00 17.00 uur:
wethouders A. van der Velden-Coolen, W. Hanssen en M. Kusters
Wat vindt u van alle plannen voor schoon, mooi, veilig en voldoende water?

Het Ontwerp Provinciaal Waterplan 2010-2015, de vier Ontwerp-waterbeheerplannen van de Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland én de gezamenlijke milieu-effectrapportage (planMER) zijn voor iedereen beschikbaar. Van 5 januari tot en met 16 februari 2009 kunt u reageren inspreken - op de inhoud van deze waterplannen en de planMER. Ook de ontwerpplannen van het Rijk de stroomgebiedbeheerplannen voor Maas, Schelde, Rijn en Eems, het Nationaal Waterplan en het Beheerplan Rijkswateren liggen voor iedereen ter inzage. Waarom, waar, wanneer en hoe u kunt inspreken, vertellen we u onder meer in dit artikel, maar kunt u ook lezen op www.brabantleeftmetwater.nl, op de websites van de verschillende overheidsorganisaties en op
www.nederlandleeftmetwater.nl. U bent van harte uitgenodigd gebruik te maken van uw recht op inspraak op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

De waterplannen van Rijk, provincie en waterschappen hangen nauw met elkaar samen en zijn inhoudelijk op elkaar afgestemd. Al deze plannen liggen ter inzage. Het gaat om een ingewikkeld inspraakproces, maar we hopen u toch enige duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Waarom inspreken?
Zowel het Rijk en de provincies als de waterschappen en de gemeenten leveren de nodige inspanningen om het oppervlaktewater en het grondwater in ons land schoner, mooier, veiliger, klimaatbestendiger, aantrekkelijker, natuurlijker en gezonder te maken. Daarbij staan noodgedwongen eerder collectieve dan individuele belangen voorop en dus kan het best zijn, dat de overheid naar uw mening te weinig rekening houdt met úw belangen. Dan is het zeker verstandig om te reageren.

Waar en hoe inspreken?
U kunt de waterplannen en de bijbehorende planMER inzien in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch, in de gemeentehuizen of stadskantoren van alle Brabantse gemeenten en in de kantoren van de vier Brabantse waterschappen. U kunt de plannen ook downloaden van internet. Ga daarvoor naar www.brabantleeftmetwater.nl of naar de websites van de verantwoordelijke overheidsorganisaties (provincie of waterschappen). Wilt u een plan van het Rijk inzien of downloaden, ga dan naar www.nederlandleeftmetwater.nl. Als u één of meer plannen hebt bestudeerd, kunt u uw inspraakreactie geven. Schriftelijk, mondeling of digitaal. Zo kunt u een brief schrijven aan de betreffende overheid, naar een inspraakbijeenkomst of hoorzitting gaan of telefonisch uw mening geven. En bij de meeste overheden kunt u via de website inspreken. U kiest gewoon de voor u meest prettige methode. Op de gezamenlijke planMER van provincie en waterschappen kunt u overigens alléén bij de provincie inspreken. Wanneer u per brief uw reactie stuurt, let u er dan op dat u uw reactie doorgeeft aan de provincie als u wilt reageren op het Provinciaal Waterplan en aan het betreffende waterschap wanneer u wilt reageren op een van de waterbeheerplannen. Verder is het natuurlijk van belang, dat u uw inspraakreactie op tijd, goed gemotiveerd en voorzien van uw exacte adresgegevens indient!

Wanneer inspreken?
De inspraakperiode voor de plannen van de provincie en de waterschappen duurt zes weken, van 5 januari tot en met 16 februari 2009. De inspraakperiode voor de stroomgebiedbeheerplannen loopt tot en met 22 juni 2009. De provincie en sommige waterschappen organiseren (gecombineerde) informatie- en inspraakbijeenkomsten over hun plannen. Hieronder treft u een overzicht aan. Gedetailleerdere informatie, zoals de aanvangstijden en routebeschrijvingen naar de verschillende locaties, vindt u op de websites van de betrokken organisaties. Provincie Noord-Brabant Organiseert op 29 januari 2009 van 19.30 tot 21.30 uur in het provinciehuis in s-Hertogenbosch een openbare informatie- en inspraakbijeenkomst.

Waterschap De Dommel Organiseert geen openbare informatie- of inspraakbijeenkomst. Als u mondeling zou willen inspreken, kunt u hierover telefonisch contact opnemen met het waterschap, tel. 0411-618618.

Waterschap Aa en Maas Organiseert geen openbare informatie- of inspraakbijeenkomst. Als u mondeling zou willen inspreken, kunt u hierover telefonisch contact opnemen met het waterschap, tel. 073-6156666.

Wat gebeurt er met uw inspraakreactie?
Inspreken heeft altijd zin en u krijgt altijd antwoord op uw opmerkingen, ook al duurt dat in deze bijzondere situatie waarschijnlijk behoorlijk lang. Dat komt vooral doordat reacties betrekking kunnen hebben op meerdere plannen en de verschillende overheden met elkaar moeten overleggen over de inspraakreacties en hun antwoorden. In het najaar van 2009 moeten de besturen van de overheden hun betreffende plan definitief vaststellen, dus tegen die tijd krijgt u in ieder geval antwoord.

Nadere informatie?
Voor vragen en meer informatie over de waterplannen kunt u het beste de websites van de verschillende organisaties raadplegen, maar u kunt ook terecht op www.brabantleeftmetwater.nl,
www.nederlandleeftmetwater.nl of www.kaderrichtlijnwater.nl. Mocht u er onverhoopt toch niet helemaal uitkomen, neemt u dan gerust telefonisch contact op met de provincie of uw waterschap.

Terug naar boven>>

Inwonersaantal per 1 januari 2009: 18.232

Vergeleken met het jaar 2008 is het inwonersaantal van de gemeente Someren gestegen.
De gemeente telde op 1 januari 2008 18.211 inwoners. De voorlopige telling van 1 januari 2009 is uitgekomen op 18.232. Dat zijn dus 21 personen meer dan vorig jaar op deze datum.

In 2008 werden 149 kinderen geboren: 79 jongens en 70 meisjes. Er overleden 140 personen: 78 mannen en 62 vrouwen. Hierdoor kwam het geboorteoverschot op +9.

Afgelopen jaar vertrokken in totaal 465 mensen uit Someren en vestigden zich 477 nieuwe inwoners in onze gemeente.

Hierdoor was sprake van een vestigingsoverschot van 12. De bevolkingstoename bedroeg dus uiteindelijk: 21.

Deze cijfers kunnen nog wijzigen omdat mogelijk nog niet alle mutaties (uit andere gemeenten) zijn ontvangen. Dit cijfer kan nog wijzigen tot 15 februari 2009.

Terug naar boven>>

Nieuw Gebruiksbesluit per 1 november 2008

De regering heeft zichzelf ten doel gesteld het aantal vergunningen in Nederland terug te dringen en meer nadruk te leggen op de verantwoordelijkheid van de gebruiker/eigenaar van een pand. Per 1 november 2008 is daarom het nieuwe Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) in werking. Dit Besluit regelt het veilige gebruik van bouwwerken in Nederland.

Eisen in elke gemeente gelijk
Voortaan gelden landelijke i.p.v. gemeentelijke voorschriften voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Voorheen vond de gebruiker voorschriften over het brandveilig gebruik van bouwwerken in de bouwverordening van de gemeente. Deze voorschriften verschilden per gemeente.

Met het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor iedereen in elke gemeente gelijk. Dit betekent meer duidelijkheid en rechtsgelijkheid voor de gebruiker.

Nieuw: gebruiksmelding
In het Gebruiksbesluit is naast de gebruiksvergunning ook de zogenaamde gebruiksmelding opgenomen. Bouwwerken die veel risico met zich meebrengen, hebben (nog steeds) een gebruiksvergunning nodig. Bouwwerken die minder risico dragen, kunnen volstaan met een gebruiksmelding. Door de invoering van het Gebruiksbesluit vermindert het aantal gebruiksvergunningplichtige bouwwerken met ca. 80%.

Overigens blijven ook in de nieuwe situatie toezicht op gebouwen en handhaving van regels ongewijzigd.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Gebruiksbesluit kunt u de website van het Ministerie van VROM raadplegen: www.vrom.nl/gebruiksbesluit.

Indien u na het raadplegen van bovengenoemde website nog onbeantwoorde vragen heeft of indien u wilt weten wat er voor u als gebruiker/eigenaar van een pand verandert, kunt u een e-mail sturen naar info@vrzob.nl.

Terug naar boven>>

Ondersteuning bij stoppen met roken

Na de jaarwisseling besluiten veel mensen om te stoppen met roken. Het blijkt dat stoppen met roken vaker lukt wanneer daarbij een vorm van ondersteuning gebruikt wordt. Daarom vindt u hierover op de gemeentepagina informatie. Deze informatie is in oktober en november 2008, op initiatief van de huisartsen van Someren in samenwerking met de gemeente en GGD Brabant-Zuidoost, eerder op de gemeentepagina verschenen.

Vormen van stopondersteuning:

* Individuele begeleiding bij stoppen met roken door de praktijkverpleegkundige van de huisartsenpraktijk. Wanneer u geïnteresseerd bent in individuele begeleiding bij het stoppen met roken kunt u via de assistente van uw huisarts een afspraak maken bij de praktijkverpleegkundige.


* Een groepscursus Stoppen met Roken van de Zorgboog gezondheidsservice. Voor meer informatie over deze training, kunt u contact opnemen met De Zorgboog Gezondheidsservice tel. 0492-348677.


* Individuele begeleiding of begeleiding in een groep door de Rook-stop-Poli van het St. Annaziekenhuis in Geldrop. Indien u gemotiveerd bent om te stoppen, kunt u uw huisarts of specialist om een verwijzing vragen naar de rook-stop polikliniek. Ook kunt u zelf contact opnemen met rook-stop-poli. De rook-stop-poli is bereikbaar via de longpoli van maandag tot en met vrijdag van 8.00
-17.00 uur, telefoon 040-2864871. U kunt zich ook opgeven via zorgdomein of via e-mail ac-dienst@st-anna.nl


* Individuele begeleiding, voor patiënten die onder behandeling zijn van een specialist van het Elkerliekziekenhuis, door de Stoppen met roken poli van het Elkerliekziekenhuis in Helmond. Indien u gemotiveerd bent om te stoppen, kunt u uw specialist van het Elkerliekziekenhuis om een verwijzing vragen naar de stoppen met roken-polikliniek. Indien u zelf informatie wilt opvragen kunt u bellen naar de longpolikliniek, tel 0492-595953.


* Telefonische Coaching door STIVORO: De basis van Telefonische Coaching is het Advies op Maat. Dit advies bestaat onder andere uit een vragenlijst die u kunt vinden op www.stivoro.nl. Als u de vragenlijst voor het Advies op Maat hebt ingevuld en verzonden, kunt u zich opgeven voor Telefonische Coaching. Dit kan digitaal, per post of telefonisch: 0900-9390 ( 0,10/min), op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.


* De Stopsite, www.destopsite.nl: Als u inlogt op de StopSite krijgt u toegang tot alle onderdelen ervan. Op de site vindt u opdrachten die u helpen met stoppen. U kunt ook een rookdagboek of een weblog bijhouden. Er is een forum en u kunt met andere mensen chatten.

Met vragen kunt u terecht bij:

* Uw huisarts of de praktijkverpleegkundige van uw huisarts;
* De gezondheidswijzer Someren in de bibliotheek: molenstraat 12 Someren (openingstijden gezondheidswijzer: maandag 14.30-17.00 uur ,woensdag 10.00-12.00 uur, donderdag 14.30-17.00 uur);
* GGD Brabant-Zuidoost: Tineke Meeldijk tel. 088-0031-453, t.meeldijk@ggdbzo.nl

Terug naar boven>>