FNV Bouw: 30.000 banen weg, maar nog steeds geen maatregelen
20/01/2009 12:16
FNV Bouw
"Hoe erg moet het worden voordat de overheid de ernst inziet van de naderende crisis in de bouw?" , dit zegt Dick van Haaster - voorzitter FNV Bouw - in een eerste reactie op het vandaag verschenen rapport 'Verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid 2009' van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Het EIB voorspelt dat de komende jaren in de bouw 30.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Verontrustende cijfers die nog erger zijn dan eerdere prognoses.
Ondanks dat er op veel bouwplaatsen nog gewoon gewerkt wordt, lopen de opdrachten in de bouw in snel tempo terug. Van Haaster: "De orderportefeuille reikt niet verder dan de zomer en er moet rekening worden gehouden met een zware en langdurige periode van neergang". In 2011 zal de bouwproductie zich stabiliseren op een laag niveau en pas vanaf 2012 zal de bouwproductie zich herstellen. Van Haaster: "Als er geen adequate maatregelen genomen worden vrezen wij voor enorme tekorten aan vakmensen die straks weer hard nodig zijn".
Afgelopen november voorspelde het EIB al dat 20.000 arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. FNV Bouw pleitte toen al voor maatregelen. Van Haaster: "Tot op heden onderkent de overheid de omvang van de problemen niet. Er wordt niets ondernomen om de dreigende massawerkloosheid in de bouw het hoofd te bieden". Met de maatregelen die het kabinet vrijdag bekend maakte is de bouw niet geholpen. Eerder al stelde FNV Bouw voor om onderhoud goedkoper en aantrekkelijker te maken met tijdelijk lage btw of tijdelijke aftrekbaarheid van investeringen in het energiezuinig maken van bestaande woningen. Van Haaster: "Investeringen in de bouw hebben een dubbel effect, ze werken als vliegwiel voor de totale economie".
FNV Bouw voert momenteel gesprekken met werkgevers om te komen tot gezamenlijke maatregelen om de lange periode van neergang door te komen. En om plannen te smeden om te voorkomen dat al die waardevolle vaklieden over een paar maanden met duizenden tegelijk op straat staan en voorgoed verloren zullen gaan voor de sector. "Maar ik wil benadrukken dat maatregelen vanuit de overheid nu toch dringend nodig zijn, anders vrees ik het ergste", aldus Van Haaster.