Ingezonden persbericht


KALFJES VAN ALBERT HEIJN NU MINDER BLOEDARMOEDE

Amsterdam, 20 januari 2009; Albert Heijn maakte vandaag bekend kalfsvlees te gaan verkopen met een minder laag ijzergehalte in het bloed. Wakker Dier: "Een stapje vooruit, maar wel een héél klein stapje want al hebben we het nu over bloedarmoede in mindere mate, het blijft bloedarmoede. Dit betekent ook dat een hap ijzerrijk gras in de wei niet in het dieet van de dieren past. Van een Albert Heijn, die claimt diervriendelijk te zijn, hadden we meer verwacht." Afgelopen maand zegden supermarkten Deen, Dirk, Bas, Digros, Super de Boer en C1000 toe al helemaal geen blank kalfsvlees meer te zullen verkopen. Wakker Dier zet haar campagne tegen bloedarmoede bij kalveren voort.

Minder bloedarmoede

Het grootste deel van één miljoen kalfjes dat elk jaar wordt geslacht in Nederland krijgt bewust bloedarmoede door een ijzerarm dieet, uitsluitend om een blank kleurtje aan het vlees te geven. De kalveren hebben een bloedwaarde (Hb/ hemoglobinegehalte) van 4,5- 5,5 mmol/L, terwijl gezonde kalveren een waarde tussen de 7 en de 10 hebben. Albert Heijn en de Van Drie Groep gaan nu kalfsvlees verkopen in Nederland met een Hb waarde van 6. Wakker Dier vindt dat bij alle waardes die significant onder de normale waarden liggen, nog steeds sprake is van bloedarmoede: "Hoe de dieren zich voelen bij een Hb van 6 is niet aangetoond. Maar dat dit een waarde is die significant lager is dan een gezonde normale waarde is, staat ook in de wetenschap buiten kijf."

Nederland is de grootste producent van blank kalfsvlees ter wereld. Het meeste vlees wordt geëxporteerd. Wakker Dier voert sinds september campagne om het welzijn van vleeskalveren in Nederland te verbeteren. De grote welzijnsproblemen die aan blank kalfsvlees kleven zijn:


- Om het vlees blank te kleuren krijgen de kalveren ijzerarm voer wat tot bloedarmoede leidt.


- De kalveren worden gelijk na de geboorte bij de moederkoe weggehaald.


- 600.000 kalfjes worden jaarlijks als ze 2-3 weken oud zijn op lange afstandstransport gezet naar Nederland, onder andere uit Polen en Litouwen.


- Tot een leeftijd van 8 weken staan de kalfjes alleen in een box.


- Daarna komen de kalfjes in krappe kale groepshokken zonder stro, staand in hun eigen stront.


- Een blank kalf komt haar leven lang niet in de wei. Een hap gras zou haar vlees namelijk een ongewenst gezond rood kleurtje geven.


- Einde persbericht -