Greenpeace dient klacht in bij Reclame Code Commissie over Atoomstroom
20/01/2009 11:01
St. Greenpeace Nederland
Greenpeace klaagt bij de Reclame Code Commissie over de onjuiste reclame-uitingen van Atoomstroom. Het bedrijf probeert klanten te winnen met het aanbieden van elektriciteit die uitsluitend met kernergie zou zijn opgewekt. Daarbij beweert Atoomstroom ten onrechte dat kernenergie 'schoon en CO2-vrij' is. Het misleidt daarmee de consument. Kernenergie is ook niet 'vrij van subsidies', zoals Atoomstroom zegt. Greenpeace wil dat Atoomstroom ophoudt met deze reclame in de media en op de eigen website.
"Kernenergie is verre van schoon. Bij de productie van kernenergie ontstaat levensgevaarlijk radioactief afval dat voor honderdduizenden jaren veilig moet worden opgeborgen", zegt Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace. "Dit afval ontstaat niet alleen in de kerncentrale zelf, het hele productieproces veroorzaakt wereldwijde radioactieve vervuiling." Kerncentrale Borssele bijvoorbeeld vervuilt de omgeving van uraniummijnen, vervuilt de Noordzee door de bewerking van kernafval in Frankrijk en is verantwoordelijk voor het transport van radioactief afval naar Rusland. Daar wordt het onder riskante omstandigheden opgeslagen.
De productie van kernbrandstof en de bouw van kerncentrales leiden tot veel CO2-uitstoot. Daardoor kan kernenergie nooit het predikaat 'CO2-vrij' krijgen. Kernenergie veroorzaakt tot 65 procent van de CO2-uitstoot van een gascentrale, over de gehele keten. Daardoor kan kerncentrale Borssele verantwoordelijk worden gehouden voor de CO2-uitstoot van zo'n 360 duizend auto's.
De overheid subsidieert kernenergie omdat zij garant staat voor allerlei niet meegerekende kosten. Kerncentrales zoals Borssele zijn niet verzekerd voor de schade die kan ontstaan bij een kernramp. Geen enkele verzekeringsmaatschappij wil het risico lopen te moeten betalen voor bijvoorbeeld de gedwongen verhuizing van 300.000 Zeeuwen en het onbewoonbaar worden van half Zeeland. Als er een ramp gebeurt, betaalt de burger hiervoor via belastingen de rekening. De torenhoge kosten voor honderdduizenden jaren opslag van gevaarlijk kernafval en de ontmanteling van kerncentrales worden in de toekomst ook door de staat gedekt.
Greenpeace vraagt aan de Reclame Code Commissie om Atoomstroom te verbieden misleidende reclame te maken, zodat klanten van Atoomstroom weten waar ze voor kiezen. Ze kiezen voor stroom uit het stopcontact die wereldwijd radioactieve vervuiling en onaanvaardbare en onbetaalbare risico's veroorzaakt. De stroom heeft een oneerlijke lage prijs omdat alle Nederlanders daar indirect aan mee betalen.