Akkoord over diervriendelijker kalfsvlees
20/01/2009 10:45
Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren
Den Haag, 20 januari 2009 - De Dierenbescherming heeft nieuwe en vergaande afspraken gemaakt met de VanDrie Group,'s werelds grootste producent van kalfsvlees, over het welzijn van vleeskalveren. Die hebben betrekking op het hemoglobinegehalte in het bloed, het gelijktijdig kunnen eten en drinken en het transport. Kalfsvlees dat volgens de nieuwe normen op de markt komt, is herkenbaar aan het 'Beter Leven'-kenmerk. Vanaf morgen ligt het in het schap bij Albert Heijn.
Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming overhandigde vandaag het 'Beter Leven'-logo met één ster van zijn organisatie aan Henny Swinkels, director Corporate Affairs bij VanDrie Group.
VanDrie Group is verheugd over het bereikte resultaat met de Dierenbescherming. "Dit sluit helemaal aan op onze bedrijfsfilosofie, waarin respect voor mens, dier en milieu centraal staan", zegt Swinkels, die eraan toevoegt dat hij samenwerking met maatschappelijke organisaties als een ontwikkeling ziet die past in het huidige tijdsbeeld. "Je ziet het overal om je heen gebeuren en het werpt zijn vruchten af". Hij is ervan overtuigd dat partnership tot win-winsituaties leidt. "Het bewijs ligt er. Door open met elkaar om te gaan, goed inhoudelijk overleg te voeren en waar nodig onderzoek te doen, hebben we aanzienlijke welzijnswinst voor onze kalveren bereikt."
Dales van de Dierenbescherming ziet de stap die nu is gezet om het welzijn van kalveren te verbeteren als het resultaat van de jarenlange samenwerking en eerdere overeenkomsten tussen de VanDrie Group en de Dierenbescherming. "Eerdere succesvolle afspraken om kalveren naast melk ook ruwvoer te geven en niet in krappe éénlingboxen maar in groepen te huisvesten hebben ons in het verleden geleerd dat we door constructief overleg een eind kunnen komen. Deze houding heeft aan de basis gestaan van het nu geboekte succes".
In juni 2008 maakten de Dierenbescherming en VanDrie Group afspraken met elkaar over welzijnsverbeteringen die voor alle kalveren gelden. Door beter management komt geen enkel kalf in de gevarenzone wat betreft bloedarmoede, de dieren krijgen tweemaal zoveel vezelrijk ruwvoer als wettelijk is voorgeschreven, in de toekomst krijgen ze een zachte ligplek en vindt het transport over lange afstanden plaats in klimaatgestuurde veewagens.
Het kalfsvlees dat onder het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming valt, voldoet aan extra hoge eisen op het gebied van het welzijn. De Dierenbescherming noemt dit het zogenaamde "tussensegment", zittend tussen gangbaar en biologisch vlees. Dat betekent hier dat geen enkel kalf een hemoglobinegehalte, een maatstaf voor het ijzergehalte, heeft dat onder de 6 millimol per liter bloed ligt, terwijl de wettelijke norm 4,5 is. Kalveren kunnen als groep gelijktijdig eten en drinken, het transport van de nuchtere kalveren van de melkveehouder naar de kalverhouder is nooit langer dan acht uur of 500 km en het vervoer naar het slachthuis duurt maximaal vier uur of 250 km. De naleving van de afspraken is geregeld binnen het Safety Guard-kwaliteitssysteem van de VanDrie Group. Lloyd's houdt hierop toezicht en rapporteert de resultaten ook aan de Dierenbescherming, die onaangekondigd eigen controles mag houden.
http://www.dierenbescherming.nl