NIBUD Persbericht

Vollere portemonnee zeer welkom in crisis

Prijzen die nauwelijks stijgen en een hoger netto loon. 2009 lijkt een goed jaar voor de portemonnee. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Vrijwel iedereen gaat er dit jaar 1 tot 4% op vooruit. Hier staat tegenover dat het voor veel mensen onzeker is of ze komend jaar hun baan behouden. Diegenen die hun baan verliezen krijgen te maken met een flinke koopkrachtachteruitgang.

Volle portemonnee
Dat onze portemonnee dit jaar voller is dan vorig jaar komt voornamelijk door de inflatie. Door de economische crisis is de olieprijs sterk gedaald en hebben ook veel fabrikanten hun prijzen naar beneden bijgesteld. Daarnaast bedraagt de gemiddelde loonstijging 3% en zijn ook de uitkeringen met dat percentage verhoogd. Door belasting- en premiemaatregelen gaan sommige huishoudens er meer op vooruit dan anderen. Het afschaffen van de ww-premie betekent een extra koopkrachtstijging voor werkenden.

Extraatje hard nodig
Toch gooit de kredietcrisis roet in de rooskleurige koopkrachtcijfers. Banen staan op de tocht, huizen blijken onverkoopbaar en spaarpotjes in de vorm van aandelen zijn verdampt. Het is dit jaar meer dan ooit belangrijk om ruimte te hebben in je uitgavenpatroon om te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. De koopkrachtstijging kunnen huishoudens hiervoor gebruiken. Bijvoorbeeld door (creditcard-) schulden af te betalen, een lening voortijdig af te lossen (als dat boetevrij kan) of een buffer aan te leggen voor het geval mensen hun baan verliezen. Het Nibud adviseert om de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en een begroting voor 2009 te maken. Zeker mensen die werken in een sector die last heeft van de crisis worden geadviseerd om met behulp van het Nibud-Persoonlijk Budgetadvies te kijken hoe men met minder inkomen zou kunnen rondkomen. Uit Nibud-onderzoek blijkt dat mensen die al van te voren hebben nagedacht hoe ze een inkomensterugval kunnen opvangen, beter met minder inkomen om kunnen gaan, dan mensen die daar nog nooit bij stil hebben gestaan.

Voorbereiden op crisis
Daarnaast raadt het Nibud aan te controleren of men voldoende geld achter de hand heeft voor onvoorziene uitgaven. Met de Nibud-BufferBerekenaar kan dat eenvoudig worden berekend. Het zijn op dit moment goedkope tijden, er wordt veel gestunt met lage prijzen. Sta je voor een grote uitgave, een wasmachine of televisie die aan vervanging toe is, dan kan het slim zijn die aankoop niet al te lang uit te stellen. De prijzen zijn op dit moment relatief laag en heb je op dit moment het geld en je baan nog, dan kan het slim zijn nu je slag te slaan.

Ouders meest in de plus
Huishoudens die er het meest op vooruitgaan in 2009 zijn gezinnen met kinderen. Dit komt omdat de kindertoeslag wordt vervangen door het kindgebonden budget. Dit is gunstig voor gezinnen met veel kinderen omdat je meer geld krijgt naarmate je meer kinderen hebt. Huishoudens met kinderen waarvan beide partners werken, krijgen ook hogere fiscale voordelen. Daar staat tegenover dat de kinderopvangtoeslag daalt. Vooral de hogere inkomens merken dat in hun portemonnee.

Chronisch zieken moeten opletten
De aftrek buitengewone uitgaven is vervangen door de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Voor de een pakt dit voordeliger uit dan voor de ander. Sommige kosten kunnen niet meer van de belasting worden afgetrokken. Daarvoor krijgt men een vast bedrag. De hoogte daarvan is afhankelijk van de aard van de beperking. Deze nieuwe bedragen worden vanaf 2010 automatisch toegekend. Dit kan voordelig uitpakken als de tegemoetkoming hoger is dan de eerder genoten belastingaftrek. Maar het is nadelig voor huishoudens die door het vervallen van een deel van de belastingaftrek een hoger verzamelinkomen hebben en daardoor ook minder huur- en/of zorgtoeslag krijgen. Aan de andere kant worden chronisch zieken en ouderen op een andere manier gecompenseerd en krijgen ze meer huurtoeslag dan in 2008. Het Nibud adviseert om via www.toeslagen.nl uit te rekenen of de hoogte van de toeslag verandert.

Voorbeeldsituaties:
Koopkrachtontwikkeling voor 2009 (bedragen netto per maand)

1. Alleenstaande in bijstand
+ 1,1% (+ 11,-)
2A. Echtpaar met 2 kinderen (alleenverdiener, bruto jaarinkomen 31.000,-)
+ 1,5 % (+ 34,-)
2B. Echtpaar met 2 kinderen (alleenverdiener, bruto jaarinkomen 31.000,-). Werkloos geworden in 2009.

- 16,4% (- 369,-)
3. Tweeverdieners zonder kinderen (bruto jaarinkomen 30.000,- plus 20.000,-)
+ 1,8% (+ 55,-)
4A. Tweeverdieners met 2 kinderen (bruto jaarinkomen 45.000,- + 20.000,-; geen kosten kinderopvang)
+ 3,1% (+ 122-)
4B. Tweeverdieners met 2 kinderen (bruto jaarinkomen 45.000,- plus 20.000,- ; 2 x 2 dagen per week kinderopvang) + 1,9% (+ 87,-)
5. Echtpaar 65+ (bruto jaarinkomen AOW + 10.000,- pensioen, partner alleen AOW; weinig niet vergoede ziektekosten)
+ 2,1% (+ 44,-)


Honderd voorbeeldhuishoudens
De term koopkrachtontwikkeling staat voor de hoeveelheid goederen en diensten die voor het netto inkomen kunnen worden gekocht in vergelijking met vorig jaar. Naast deze voorbeeldhuishoudens heeft het Nibud voor honderd andere inkomensgroepen koopkrachtberekeningen gemaakt. Deze zijn op www.nibud.nl te vinden.

Achtergronden bij de berekeningen
De bedragen in de voorbeeldberekeningen zijn omgerekend naar gemiddelde maandbedragen. Fiscale voordelen, vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke zijn al bij het netto maandbedrag geteld. Bij de bedragen is het Nibud uitgegaan van een inflatie van 1,5% en bruto loonontwikkeling van 3%. Alle fiscale regelingen van 2008 en 2009 zijn gebruikt. We zijn er vanuit gegaan dat alle toeslagen en inkomensondersteuning worden aangevraagd. Er is geen rekening gehouden met wijzigingen in de bijzondere bijstand of gezondheidssituatie. De hier genoemde huishoudens zijn slechts voorbeelden, waarbij de situatie simpel is gehouden. Er is geen rekening gehouden met specifieke aftrekposten of bijtellingen. In werkelijkheid gebeurt er natuurlijk veel meer in een huishouden. Promotie, veranderen van baan, (gedeeltelijk) stoppen met werken, gezinsuitbreiding, verhuizing, kinderen naar de middelbare school e.d. zijn gebeurtenissen die veel meer van invloed zijn op het besteedbare inkomen van huishoudens. Als gevolg van het bovenstaande zullen huishoudens zich nooit helemaal herkennen in de hier gegeven voorbeelden. Het Nibud heeft geen vergelijking gemaakt met kabinetsvoorspellingen.

Datum:: 20-01-2009