Groen!

Groen! en Ecolo dienen wetsvoorstel met criteria voor regularisatie

Datum
19/01/2009

Auteur
Freya Piryns voor Federaal parlement: Senaat

Categorie
In Asiel en migratie

Heel wat asielzoekers wachten al jaren op een uitspraak. Tijdens die periode integreren mensen zich en zij en hun kinderen ontwikkelen een sociale, educatieve of economische band met hun omgeving. "De regering Leterme talmde om deze mensen duidelijkheid te verschaffen, de huidige regering ook. De liberalen lijken geen criteria te willen. Groen! en Ecolo wel en wij hopen op steun van CD&V, PS en CDH." aldus Freya Piryns die het wetsvoorstel heeft ingediend.

Op dit moment is er slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden een regularisatie mogelijk. Ten eerste om medische redenen, en ten tweede `op grond van uitzonderlijke omstandigheden'. Deze omstandigheden zijn echter niet gespecificeerd en worden bovendien door de administratieve diensten zeer streng beoordeeld.

De regering opteerde in haar regeerakkoord van maart 2008 voor een regularisatiebeleid op individuele basis. Het akkoord zegt verder dat 'de regularisatiecriteria mbt de buitengewone omstandigheden zullen worden verduidelijkt in een omzendbrief (langdurige procedure, ziekte en een prangende humanitaire situatie, met inbegrip van de duurzame lokale verankering).' -Maar de al lang beloofde omzendbrief is er nog steeds niet.

Mensen zonder papieren worden heen en weer geslingerd tussen ministeriële beloften en willekeur, met hopeloze situaties (tot en met hongerstakingen) tot gevolg. Nochtans is het mogelijk om een einde te maken aan de vaak gehekelde willekeur, namelijk door het formuleren van duidelijke regularisatiecriteria. Met vaste criteria kan België stapsgewijs migranten opnemen die geregulariseerd worden op grond van vooraf gedefinieerde criteria, in plaats van hen jaren in de marginaliteit te laten tot een regularisatieoperatie onvermijdelijk wordt.

Het voorstel van Groen! en Ecolo:

Personen die in de illegaliteit verblijven kunnen een aanvraag doen tot regularisatie als ze aan één (of meerdere) van de volgende criteria voldoen:

1. Mensen hebben een lange asielprocedure doorgemaakt. Na drie jaar wachten moet er een mogelijkheid tot regularisatie komen.
2. Mensen kunnen onmogelijk nog terugkeren omdat ze niet onder de subsidiaire bescherming vallen maar wél onder artikel 3 van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (i.c. verbieden van onmenselijke en vernederende behandelingen).

3. Zwaar gehandicapten met bijzondere aandacht voor illegale werknemers die het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval of die een beroepsziekte hebben.

4. Sociale bindingen en/of humanitaire omstandigheden zoals bij mensen die tijdens hun verblijf duurzame sociale banden hebben ontwikkeld. Het bewijs hiervoor mag met alle rechtsmiddelen worden geleverd.
5. Een tijdelijke regularisatie van 1 jaar moet kunnen gelden voor mensen die aantonen dat hen een betaalde baan werd beloofd of dat ze een activiteit als zelfstandige gaan ontplooien. Deze regularisatie kan definitief worden zodra het bestaan van het professionele project aan de realiteit werd getoetst. (sociaal-economische bijdrage)

Ten slotte moet er een onafhankelijke regularisatiecommissie worden opgericht die zich uitspreekt over de aanvragen tot regularisatie. Elke aanvraag moet binnen de zes maanden worden behandeld. Het volledige wetsvoorstel kan u hier nalezen.

Contact: Freya Piryns -