Senternovem

19-01-2009 | Energiebesparingsfonds woningcorporaties en particulieren

Het kabinet stopt 100 miljoen euro in een energiebesparingsfonds waaruit woningcorporaties en particulieren goedkoop geld kunnen lenen

Milieuminister Jacqueline Cramer maakte dit vrijdag bekend na de ministerraad. Het is een van de nieuwe kabinetsmaatregelen om de kredietcrisis te bestrijden. Door die crisis is het veel moeilijker aan krediet te komen bij de banken, stelde Cramer. Eerder deze week werd al bekend dat het rijk zich garant stelt voor leningen om bestaande woningen op te knappen en energiezuiniger te maken. Het precieze bedrag was toen nog niet bekend.

De regeling gaat dit jaar in. Details over de voorwaarden volgen nog, maar Cramer zei wel dat grootschalige energiebesparingsplannen in aanmerking komen voor deze groene en goedkope leningen, en niet zozeer kleine renovaties. Zij merkte op dat de maatregel ook goed is voor de aanpak van de klimaatcrisis. Het kabinet wil daarvoor voor 2012 een half miljoen bestaande woningen 30 procent energiezuiniger maken. Daarnaast moeten ook 100.000 bestaande woningen voorzien zijn van van zonneboilers, warmtepompen of zonnepanelen.