KPMG

Nederlandse gezondheidszorg leidt onder gebrekkige Europese integratie

19|01|09 - Uit onderzoek blijkt dat er op dit moment hele grote verschillen bestaan tussen de zorg in de diverse landen in Europa.

De Nederlandse gezondheidszorg krijgt op termijn meer last van de gebrekkige Europese integratie dan andere landen. Nederland zal als kleine nationale markt niet in staat zijn de noodzakelijke ontwikkelingen bij te houden waardoor de kwaliteit en de innovatie van de Nederlandse gezondheidszorg onder druk komen te staan. "Ook op dit moment zijn er voorbeelden van innovatieve zorgingrepen die in Nederland te weinig voorkomen om de vereiste kwaliteit te kunnen leveren", constateert Paul Venhoeven, partner bij KPMG Gezondheidszorg.

Venhoeven: "Om uitstekende zorg te kunnen aanbieden is schaalgrootte, ook van de ziekenhuizen, dan ook van essentieel belang. De grootste ziekenhuizen in Nederland hebben echter niet meer dan een paar honderd bedden en daardoor beperkte mogelijkheden om zich te specialiseren. Maar het grootste obstakel dat de Nederlandse zorgmarkt te wachten staat is de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt in ons land is te klein om in de toekomstige zorgvraag te kunnen voorzien. De komende jaren zal Europa daarom een verdere integratie van de zorgmarkt moeten nastreven. Alleen zo kunnen de uitdagingen waarvoor de verschillende landen staan het hoofd worden geboden. En daarmee is de Europese cliënt uiteindelijk het beste gediend."

De Europese integratie in de gezondheidszorg verloopt nog erg stroef ondanks het feit dat veel landen gemeenschappelijke interesses en zorgen hebben. Een Europees voorstel voor verdere Europese integratie stuitte vorig jaar op grote weerstanden van nationale overheden die hun eigen zorgmarkt wensen te beschermen.

Venhoeven: "Toch hebben veel landen gemeenschappelijke interesses en zorgen. Vergrijzing, oplopende kosten, structurele arbeidsmarktkrapte en toenemende kosten van technologische ontwikkelingen. Europese overheden en stakeholders maken zich grote zorgen om de financiële duurzaamheid van de gezondheidszorg. Maar ze vergeten dat sommige landen te klein zijn om hun broek op te houden. De komende jaren zal in Europa dan ook een verdere consolidatie plaatsvinden van gezondheidszorgverzekeraars en leveranciers. Deze consolidatie legt de basis voor een verdeling van de levering van zorg, voor kostenreductie, voor een verbetering van de kwaliteit van de zorg, voor meer innovatie en betere research. Uiteindelijk bevordert een Europese zorgmarktintegratie innovatie, kwaliteit en efficiency van het totale zorgaanbod."

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat er op dit moment overigens hele grote verschillen bestaan tussen de zorg in de diverse landen in Europa. Zo variëren de uitgaven die de verschillende landen doen aan gezondheidszorg aanzienlijk. Duitsland bijvoorbeeld geeft het meeste geld uit aan gezondheidszorg, 11% van haar bruto nationaal product (BNP). Frankrijk volgt met 10% en Malta met 9%. Groot-Brittannië daarentegen geeft slecht 8% van haar BNP uit aan gezondheidszorg. Als het gaat om het aantal ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners, voert Luxemburg de ranglijst aan. Het land kent 7 ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners, gevolgd door Duitsland met 6,6 bedden en Oostenrijk met 6 bedden. Ook hier scoort Groot-Brittannië laag met 2,5 bedden op 1.000 inwoners.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.