Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 19 januari 2009


12 januari 2009 - kamerstuk

rectie Internationale Zaken
Di

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum IZ. 2009/73 12 januari 2009 onderwerp bijlagen Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 19 januari 2009 Geachte Voorzitter,

Op 19 januari a.s. vindt in Brussel de eerste vergadering plaats van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie (EU) in het nieuwe jaar. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij. Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd, of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.

De voorzitter zal eerst kort het werkprogramma van het voorzitterschap voor de eerste helft van 2009 toelichten. Daarna zal de Commissie haar aanbeveling aan de Raad toelichten om de Commissie mandaat te geven voor onderhandelingen over een eigenstandig lidmaatschap van de Europese Gemeenschap (EG) bij de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). Mogelijk zal de Commissie vervolgens haar Mededeling over de verbeterde werking van de voedselvoorzieningsketen in de Unie presenteren. Aansluitend debatteert de Raad over een voorstel over de verplichtingen van marktdeelnemers die hout en houtproducten op de markt brengen. Het voorzitterschap voorziet tevens de aanname van een tweetal voorstellen voor de toelating op de markt van een genetisch gemodificeerde variëteit raapzaad en een genetisch gemodificeerde anjer. Ten slotte zal de Commissie de Raad mogelijk informeren over de stand van zaken van de WTO-onderhandelingen.

Programma voorzitterschap (Presentatie voorzitterschap) Het nieuwe Tsjechische voorzitterschap zal zijn werkprogramma voor de komende maanden presenteren. Dossiers die dit half jaar aan bod zullen komen, zijn onder meer: · Herdefiniëring begrip "gebieden met een natuurlijke handicap, ook wel Less Favoured Areas (LFA's) genoemd; · Discussie over herdefiniëring begrip "gebieden met een natuurlijke handicap", ook wel "Less Favoured Areas"(LFA's) genoemd; · Verordening diertransport; · Verordening bescherming van dieren bij het doden; · Verordening over gewasbeschermingsmiddelen en Richtlijn over pesticiden; · Groenboek Kwaliteit Agrarische Producten;

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
12 januari 2009 IZ. 2009/73 2

· Vereenvoudiging regelgeving GLB;
· Hervorming Gemeenschappelijk Visserijbeleid.
Daarnaast zal er op ambtelijk niveau gediscussieerd worden over de uitvoeringsregels voor de health check.

Lidmaatschap van de Europese Gemeenschap bij de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV)
(Presentatie Commissie)
COM(2008) 577
De Commissie streeft ernaar om de EG zelfstandig lid te laten worden van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De Commissie zal daarom de Raad verzoeken haar te mandateren onderhandelingen te starten over een eigenstandig lidmaatschap van de Europese Gemeenschap van het OIV. Het OIV is een intergouvernementele wetenschappelijke en technische organisatie die zich onder andere ten doel heeft gesteld bij te dragen aan het harmoniseren van bestaande en opstellen van nieuwe internationale normen op het gebied van oenologische procedés. Met de nieuwe gemeenschappelijke marktordening wijn is het OIV een belangrijke rol toegekend als primair referentieorgaan voor de Commissie bij het beoordelen van nieuwe praktijken van wijnbereiding in de EU. Verder dienen de door het OIV aanbevolen analysemethoden te worden gebruikt. Op dit moment zijn de meeste lidstaten zelf lid van het OIV. De Gemeenschap heeft exclusieve bevoegdheid op het gebied van regelgeving in de wijn- sector, en vrijwel alle terreinen waarop het OIV actief is, vallen onder de bevoegdheid van de Gemeenschap (waaronder de oenologische praktijken). Daarom is het gepast dat de Gemeenschap zelfstandig lid wordt van deze organisatie, naast de lidstaten en ondersteun ik het Commissievoorstel.

Mededeling over de voedselprijzen in Europa (mogelijk) (Presentatie Commissie)
COM(2008) 821
De Commissie zal mogelijk een presentatie geven van haar Mededeling over de forse stijging van de landbouwgrondstoffen- en voedselprijzen in Europa in 2007 en 2008. Met deze Mededeling geeft de Commissie gevolg aan het verzoek van de Europese Raad van juni 2008 om:
· na te gaan wat de oorzaken zijn van de forse stijging van de voedselprijzen in de nasleep van de nog sterker gestegen grondstoffenprijzen; · de ontwikkeling van de landbouwgrondstoffen- en voedselprijzen nauwlettender in het oog te houden;
· het effect van speculatie op landbouwgrondstoffenprijzen te analyseren en de werking van de voedselvoorzieningsketen te onderzoeken.

Het is de bedoeling dat de Europese Raad van december 2009 zich opnieuw over deze problematiek buigt. Hoewel in de loop van vorig jaar de prijzen weer sterk zijn gedaald, stelt de Commissie dat de achterliggende oorzaken van de forse prijsstijging van land- bouwgrondstoffen nog steeds van toepassing zijn. Zij noemt daarbij onder meer wettelijke beperkingen, onvoldoende concurrentie en speculatie als factoren die moeten worden aangepakt. Zij komt ook met ideeën om de werking van de voedselvoorzieningsketen in Europa te verbeteren.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
12 januari 2009 IZ. 2009/73 3

Hoofdelement daarbij is dat de landbouwproductie, inclusief de verwerking van land- bouwproducten, zo ongestoord mogelijk op marktsignalen reageert, zoals de hervorming van het EU-landbouwbeleid, inclusief de recente health check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, al geruime tijd beoogt. Ook het voeren van een open handelsbeleid dient in datzelfde kader te worden bevorderd om op die manier voor lagere voedsel- prijzen voor consumenten te zorgen. De Mededeling bevat een stappenplan dat op zowel nationaal als communautair niveau met de actieve betrokkenheid van alle belang- hebbenden ten uitvoer moet worden gebracht, om het concurrentievermogen van de voedselvoorzieningsketen te bevorderen, zodat deze beter tegen mondiale prijsschokken is opgewassen.

Verordening marktdeelnemers hout en houtproducten
(Politiek debat)
Het Voorzitterschap voorziet een discussie over de Verordening over marktdeelnemers hout en houtproducten aan de hand van een aantal concrete vragen. Het voornaamste doel van deze verordening is om het bestaande beleidskader van de EU aan te vullen en te versterken en de internationale bestrijding van illegale houtkap en de daarmee samen- hangende handel te ondersteunen. Marktdeelnemers worden verplicht om het risico dat illegaal gekapt hout en producten daarvan op de markt worden gebracht tot een minimum te beperken; de verantwoordelijkheid wordt bij hen gelegd. Het gaat om op het moment waarop hout en houtproducten voor de eerste keer op de communautaire markt worden gebracht, ongeacht de oorsprong ervan, uitgaande van het zorgvuldigheids- beginsel. De voorzitterschapsvragen richten zich op uitvoeringsmodaliteiten van het voorstel, het minimaliseren van administratieve lasten voor ondernemingen en de mate van detaillering om EU-regelgeving te implementeren in nationale regelgeving. De uitkomsten van dit debat zal een aantal richtinggevende uitspraken voor de verdere behandeling van dit dossier opleveren. Ik zal in mijn interventie waardering uitspreken voor het voorstel, maar er op aandringen dat bepaalde onderdelen van het voorstel worden verduidelijkt. Er moet immers geen misverstand bestaan dat het kappen van hout heeft plaatsgevonden in overeenstemming met de regelgeving in houtproducerende landen. Daarnaast zal ik benadrukken dat het EU-voorstel in overeenstemming dient te zijn met internationale handelsovereenkomsten, handhaafbaar dient te zijn en geen administratieve blokkades moet opwerpen voor de uitvoerders.

Markttoelating van genetisch gemodificeerd raapzaad & van genetisch gemodificeerde anjers
(Politiek akkoord)
COM(2008) 678 & COM(2008) 754
De Raad zal stemmen over een ontwerpbeschikking over de markttoelating van een tweetal genetisch gemodificeerde gewassen; genetisch gemodificeerd raapzaad T45 (ACS-BN008-2) voor voedsel en diervoeder en een genetisch gemodificeerde anjer (Dianthus caryophyllus L., line 123.8.12) als sierbloem. De Europese voedselveiligheids- autoriteit EFSA heeft een positief advies uitgebracht over de veiligheid van deze twee gewassen voor mens en milieu.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
12 januari 2009 IZ. 2009/73 4

In het permanent comité kon eerder geen gekwalificeerde meerderheid worden behaald voor toelating op de Europese markt waardoor de Commissie deze dossiers aan de Raad moet voorleggen. De EFSA heeft deze ggo-variëteiten veilig bevonden. Conform het staand en onlangs herbevestigde kabinetsbeleid ben ik voornemens in de Raad voor markttoelating te stemmen.

Diversen: WTO
(Stand van zaken)
Commissaris Fischer Boel zal de Raad een overzicht geven van de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen. Ik betreur het we er eind juli jl. in Genève niet in geslaagd zijn een doorbraak te bereiken en dat ministers op grond van de sindsdien gevoerde onder- handelingen niet in december 2008 bijeen konden worden geroepen. Het is buitengewoon teleurstellend dat het in december niet gelukt is aan de opdracht van de G20-top van Washington te voldoen en nog in 2008 een modaliteitenakkoord op landbouw en industriegoederen (NAMA) te behalen.

Nederland blijft zich inzetten voor een ambitieus en evenwichtig akkoord dat rekening houdt met de offensieve en defensieve belangen van Nederland en de Unie en dat ook serieus werk maakt van de ontwikkelingsdimensie van deze ronde. Nederland is voorstander van spoedige politieke besluitvorming in de Doha-ronde over modaliteiten voor landbouw en industriegoederen (NAMA) op basis van de resultaten die bij het vorige ministeriële overleg in juli zijn bereikt.

Ik vind het van groot belang dat de EU een gelijkluidend en consistent standpunt naar buiten brengt om de onderhandelingspositie van de Unie te versterken en de Commissie als constructieve onderhandelaar blijft steunen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --