Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 19 januari 2009
Tijd en plaats
Op maandag 19 januari 2009 vindt er een Raadsplein van 19.30-21.30 uur. Van 19.30- 20.30 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend een meningsvormende ronde. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.
Informatieronde
Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde.
Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?
* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.
Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.
Visiedocument Wsw
Op 25 augustus en 29 september is de notitie "op weg met de WSW" in het raadsplein besproken. Deze notitie "Visie WSW" is het vervolg daarop. De kern van de notitie is het versterken van de sturing op de uitvoering van de WSW door gebruik te maken van een individuele overeenkomst tussen elke gemeente en het SW bedrijf. De GR wordt daardoor overbodig. Wel wordt het regionaal samenwerken gecontinueerd.De ontwikkelbaarheid en inzet van de SW medewerkers wordt afgemeten met behulp van een pragmatisch loonwaarde systeem.
De voorwaarden en de gevolgen van de ontbinding van de GR, de beheersingskaders van de (nieuwe) rechtsvorm en de individuele overeenkomst worden in 2009 verder uitgewerkt. Het jaar 2009 wordt afgerekend volgens een verdeelmodel waarin de aandelenverhouding en de gegenereerde omzet per gemeente een rol spelen. Voorgesteld wordt om de tijdelijke beleidsadviseur WSW structureel te maken, waarmee de sturing - regie rol van de gemeente langdurig kan worden ingevuld. De Ondernemingsraad van de Wezo is uitgenodigd voor de informatieronde.
Meningsvorming
Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp.
Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;
Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.
Vaststellen Mobiliteitsvisie
Het huidige verkeers- en vervoersplan uit 2001 diende geactualiseerd te worden. Dit plan is tevens nodig als uitwerking van het Structuurplan. Het beoogd effect is, naast de noodzakelijke uitbreiding van infrastructuur, het mobiliseren van de samenleving om de groeiende vraag naar mobiliteit om te buigen in een duurzame richting. Dit is nodig om de kwaliteiten van Zwolle als bereikbare en gezonde stad vast te houden.
De mobiliteitsvisie heeft de instemming van belanghebbenden. Op basis van dit beleid wordt een Meerjaren Uitvoeringsprogramma gemaakt, behandeling vindt plaats bij de PPN 2010. De kosten hiervan worden gedekt uit de in de PPN 2009 beschikbaar gestelde middelen.
In de inforonde heeft de VVD-fractie gevraagd om behandeling in de meningsvorming. De CDA-fractie heeft zich hierbij aangesloten. De debatvraag die zal voorliggen is: stelt deze visie de raad in staat om afgewogen en gebalanceerd een oordeel te voeren over de acties die nodig zijn om de lokale regionale en landelijke opgaven op het gebied van bereikbaarheid het hoofd te bieden. Daarnaast willen de fracties meningen uit wisselen over de voorgestelde prioritering in aandacht tussen de verschillende modaliteiten in relatie tot de analyse en diagnose, die als uitgangspunt geldt voor deze mobiliteitsvisie.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 08-01-2009 tot 19-01-2009
Gemeente Zwolle