Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

FME: "Kabinet kiest juiste richting, maar pakt niet door"

Zoetermeer, 16 januari 2009 - Het kabinet kiest de juiste richting, maar pakt onvoldoende door, vindt FME van het pakket aan crisismaatregelen dat vandaag bekend werd. Minister Bos kondigt weliswaar een verruiming van de exportkredietverzekering aan, maar niet voldoende om het terreinverlies dat de exportkredietverzekeraars hebben veroorzaakt goed te maken. Het kabinet blijft stil over de liquiditeitspremies die bedrijven aan banken moeten betalen, omdat het interbancaire kredietverkeer maar niet op gang komt. Ook blijft het stil rond de zo gewenste verruiming van de WBSO, die de technologische industrie nodig heeft om het R&D-personeel voor de Nederlandse economie te kunnen behouden.

Het CBS berekende afgelopen week een orderterugval in de industrie van 25% en een afname van de dagproductie met gemiddeld 5%. Nadat ook minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in navolging van FME, het woord massaontslag heeft laten vallen, worden de snelle kabinetsacties ten aanzien van het vertrouwen in de bancaire sector nu opgevolgd door een pakket aan maatregelen voor de reële economie. FME-voorzitter Jan Kamminga: "Het kabinet legt wel een luisterend oor bij het bedrijfsleven, bij werkgevers en werknemers, maar moet nu ook durven doorpakken."

Minister Bos van Financiën kondigt een verruiming van de exportkredietverzekering aan. "Het is mooi dat het probleem gezien wordt en dat op meer landen het risico wordt afgedekt. Maar dit lost het probleem van de leverancierskredieten voor de korte termijn niet op", stelt Kamminga.

Minister van der Hoeven van Economische Zaken kondigt een welkome verruiming van de groeifaciliteit aan, maar er is een groter garantiefonds voor bedrijfskredieten nodig. Het pakket maatregelen dat de Duitse regering heeft aangekondigd, getuigt van meer gevoel van urgentie. Daar wordt een veel groter budget besteed en dan ook nog in de vorm van directe leningen aan het bedrijfsleven.

Kamminga: "Ik ben het volkomen eens met minister Van der Hoeven dat we juist nu moeten stimuleren tot investeren en innoveren voor een duurzamere economie. Dat vereist echter wel zekerheid van redelijke bedrijfsfinanciering, dat vergt een verruiming van de innovatiekredieten. Dat noopt tot versnellen en naar voren halen van innovatieprogramma's. De overheid kan daarnaast ook een veel grotere rol spelen als launching customer dan nu het geval is."

Afgelopen woensdag kondigde minister Donner een iets ruimhartiger verlenging van de werktijdverkorting aan, tot 1 maart. Kamminga: "Een prima actie. De regeling is nodig om bedrijven die plots met een acute en serieuze omzetdaling worden geconfronteerd wat adempauze te geven en zich te laten bezinnen op de vraag of ze moeten afslanken en in welke omvang. Zo worden al te drastische en voorbarige reorganisaties voorkomen. Maar ook na 1 maart kan dit het geval zijn. Waarom wordt er niet gekozen voor een langere termijn? Dat zou immers kunnen bijdragen aan de broodnodige rust."

----------