Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Vernieuwing Bijlmermeer succesvol

16 januari 2009

De vernieuwing van de Bijlmermeer is succesvol. Dat blijkt uit de interviews met ruim 400 bewoners voor de Bijlmermonitor, het tweejaarlijkse onderzoek naar de resultaten van de vernieuwing van de Bijlmermeer. Bewoners zijn steeds positiever over hun wijk en hechten zich meer en meer aan hun woonbuurt. De waardering voor het onderhoud van de openbare ruimte is ook opnieuw gestegen.

De verkeersveiligheid is beter dan in de rest van Amsterdam. Daarnaast is er al sinds 2002 een sterke daling van aangiftes van strafbare feiten. De drugsoverlast daalt al vanaf 2003 en ligt nu op hetzelfde niveau als Amsterdam als geheel.

Opdrachtgevers tevreden
De opdrachtgevers van de vernieuwing stadsdeel Zuidoost, woningstichting Rochdale en de gemeente Amsterdam zijn tevreden over de resultaten.
Wethouder Tjeerd Herrema: "het onderzoek laat nog eens goed zien dat stedelijke vernieuwing echt werkt. Ook in andere wijken zien we volop resultaten. We gaan de komende jaren door op deze weg." Het hoofddoel van de vernieuwing is dat de Bijlmermeer in 2011 een wijk is waar het woon- en leefklimaat even goed is als in de gemiddelde Amsterdamse wijk. Op veel onderdelen is die doelstelling inmiddels al bereikt. Waar dat nog niet het geval is, zal de komende jaren hard worden doorgewerkt.
Els Verdonk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling: "We hebben de afgelopen jaren veel stenen gestapeld en veel geïnvesteerd in mensen. Dat doen we voor de bewoners van Zuidoost en als die dus tevreden zijn, zijn wij ook blij".

Werk aan de winkel
Er zijn ook enkele gebieden waarop nog niet voldoende resultaten zijn gehaald. De werkloosheid in de wijk is sterk gedaald, maar degenen die nog werkloos zijn, hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dan gemiddeld in de stad. Er zijn ook nog te veel leerlingen die voortijdig het onderwijs verlaten en aan het imago van de Bijlmermeer valt ook nog wel wat te poetsen.

Achtergrond
In 1992 is in de Bijlmermeer een omvangrijk vernieuwingsproject gestart. In de afspraken die daarover zijn gemaakt tussen de opdrachtgevers (Stadsdeel Zuidoost, Woningstichting Rochdale en de gemeente Amsterdam) , is bepaald dat de voortgang van de vernieuwing vastgelegd moet worden in een monitor. De doelen, subdoelen en ijkpunten uit de nota's die betrekking hebben op het vernieuwingsgebied zijn zoveel mogelijk omgezet in meetbare termen. De vernieuwing beoogt van de Bijlmermeer een wijk te maken die in veel opzichten vergelijkbaar is met het Amsterdamse gemiddelde. Vanwege de diversiteit aan doelen zijn verschillende typen gegevens verzameld. Zo is gebruik gemaakt van bevolkingscijfers, krantenberichten en politiemateriaal. Een belangrijk deel van de Bijlmermonitor bestaat uit een bewonersenquête, die speciaal voor de monitor wordt gehouden. Het materiaal voor de nu verschenen Bijlmermonitor is verzameld in 2007 en 2008. Eind 2009 wordt het volgende onderzoek gehouden.