Landstede

Ziekenhuisdag in het Skillslab van Landstede

Mevrouw Groen mag naar huis. Ze is blij, maar tegelijk ook een beetje bang. De verpleegkundige stelt haar gerust en controleert haar vitale functies. Ook de arts komt nog even langs. Tien weken lang maakten de studenten van de Landstede-opleiding Verpleegkunde kennis met het reilen en zeilen in een ziekenhuis. Een echte ziekenhuisdag, in het Skillslab van Landstede aan de Fuchsiastraat in Zwolle.

De tweedejaars studenten van de niveau 4-opleiding Verpleegkunde hebben in tien weken kennisgemaakt met de gang van zaken in een ziekenhuis. Ze deden dit door op school het hele verpleegkundige proces van opname van een patiënt tot het ontslag te doorlopen.

Zo legden ze een patiëntendossier aan waarin ze een casus beschreven: een patiënt met een bepaald ziektebeeld. Ook stelden ze een verpleegplan op, oefenden ze een opname- en ontslaggesprek en een crisissituatie, en ontwikkelden ze een patiëntenfolder.

Isala Klinieken en simulanten
De kennismakingsperiode werd afgesloten met een ziekenhuisdag in het Skillslab. In deze praktijkruimte worden vaardigheidslessen gegeven en leren studenten verpleegtechnische handelingen.

Tussen 10.30-14.00 uur werd de realiteit zoveel mogelijk benaderd. Zo kwam een arts-assistent uit de Isala Klinieken een artsenvisite lopen.

Simulanten namen de rol van de patiënten op zich en speelden de casuïstieken (en ziektebeelden) die de studenten hadden beschreven in het patiëntendossier.

De studenten konden van tevoren aangeven welk onderdeel van het verpleegkundige proces ze wilden oefenen. Alles werd op film vastgelegd, zodat na afloop met elkaar kan worden gereflecteerd.

Het was de eerste keer dat de kennismaking met de klinische zorg op deze praktijkgerichte manier plaatsvond. De periode vormde een voorbereiding op de stage die de studenten in het derde jaar lopen.

Leren op een leerafdeling
De opleiding Verpleegkunde van Landstede wordt als bol en bbl-opleiding aangeboden. Bij de bbl-opleiding leren studenten vier dagen per week in de praktijk, en gaan ze één dag naar school.

Bij de bol-opleiding is dat andersom. Studenten van de bol-opleiding die meer in de praktijk willen leren, kunnen kiezen voor een dagopleiding waarbij ze ervaring opdoen op een leerafdeling bij een zorginstelling.

Landstede werkt hiervoor samen met verschillende zorgcentra in de regio. Door de vergrijzing is er de komende tijd veel behoefte aan goed opgeleide verpleegkundigen.