De Unie


16/01/2009
De Unie kan op dit moment niet verder gaan met overleg Sociaal Plan Menzies Aviation
16 januari 2009 - De Unie heeft Menzies Aviation vandaag laten weten op dit moment niet verder te kunnen onderhandelen over een Sociaal Plan bij de afhandelaar van passagiersvliegtuigen op Schiphol. De reden hiervoor is dat de Ondernemingsraad gisteren negatief heeft geadviseerd als reactie op de door Menzies ingediende adviesaanvraag voor een reorganisatie. De reorganisatie zou tot gevolg hebben dat meer dan 290 mensen op straat komen te staan.

Unie bestuurder Maarten Hoelscher "Menzies wil over gaan tot een afslanking van het deel van het bedrijf dat door de fors gedaalde tarieven van de afgelopen jaren verliesgevend is. Luchtvaartmaatschappijen die als klant te weinig opbrengen of die strategisch van minder belang zijn, worden door Menzies bedankt voor de klandizie. Er blijft daardoor nog maar een beperkt aantal klanten over wat betekent dat de helft van het personeel overbodig is".

Gegeven het negatieve advies ziet de Ondernemingsraad van Menzies kennelijk geen brood in de reorganisatieplannen van de Menzies directie. De Ondernemingsraad is niet over een nacht ijs gegaan en heeft zich bij dit belangrijke advies laten bijstaan door externe adviseurs van UnieFacet Services.

De Unie wil graag verder met Menzies praten als er alsnog overeenstemming wordt bereikt met de Ondernemingsraad. Hoelscher "Wij gaan uiterst zorgvuldig te werk aangezien er grote belangen op het spel staan. Niet alleen voor de werknemers die het pand straks moeten verlaten maar ook voor het personeel dat binnen een afgeslankt Menzies werkzaam blijft."

Bij een overeen te komen Sociaal Plan staat voor De Unie begeleiding van werk naar werk centraal. Uiteraard wil De Unie ook afspraken maken over een financiële regeling voor overtollige werknemers.

De situatie waarin Menzies verkeert is niet alleen gevolg van de kredietcrisis hoewel die natuurlijk niet helpt. "Jarenlang hebben de luchtvaartmaatschappijen, ook in de tijden dat er flinke winsten gemaakt werden, de afhandelingsmaatschappijen afgeknepen met steeds lagere tarieven. Voor een appel en een ei werden contracten afgesloten om vooral volume in huis te halen en daarbij maar te hopen dat de tarieven vervolgens zouden stijgen. Dit is helaas niet gebeurd. De concurrentie is nog steeds moordend en aangezien 70% van de kosten in de branche loonkosten zijn, heeft dit tot gevolg dat arbeidsvoorwaarden onder druk staan om de concurrentie voor te blijven. Minder kosten betekent nou eenmaal dat je een product tegen een nog lager tarief kan aanbieden. De Unie pleit daarom al jarenlang voor een branche cao om een "level playing field" te scheppen.
---