Vlaamse Overheid

oefenen in Lyon

Leerlingen Leonardo Lyceum kunnen Frans oefenen in Lyon

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

vrijdag 16 januari 2009
28 leerlingen van het Leonardo Lyceum in Antwerpen kunnen dit schooljaar hun Franse en Engelse taalvaardigheid oefenen in het Franse Lyon. Het gaat om leerlingen uit het vijfde jaar Secretariaat-Talen, Boekhouden-Informatica en Informatica (tso). Het uitwisselingsproject "Lyon-Anvers" is voor de vijfde keer geselecteerd in het kader van GrensOverschrijdende Samenwerking (GROS) en krijgt daarom dit jaar een ondersteuning van 2075 euro. Dat maakte minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke bekend tijdens een werkbezoek aan het Leonardo Lyceum.

Minister Vandenbroucke: "Vreemde talen zijn niet alleen belangrijk in het algemeen secundair onderwijs, maar ook in het technisch en beroepsonderwijs. Daarom wil ik er ook voor zorgen dat alle leerlingen minstens een basiskennis van één of meer vreemde talen verwerven. Vanaf 1 september 2012 worden Frans en Engels verplichte vakken in het tso en kso en leerlingen in het bso zullen minstens één vreemde taal leren. Dit uitwisselingsproject is hier een mooie aanvulling op."

GROS en het belang van talenonderwijs

Het programma GROS stimuleert secundaire scholen om klassen of groepen leerlingen uit te wisselen met een Europees buurland. Scholen kunnen hiervoor subsidies aanvragen op voorwaarde dat het project aan alle kwaliteitscriteria voldoet. Zo moeten leraren van verschillende vakken met elkaar samenwerken, moeten de leerlingen actief betrokken worden bij de voorbereiding en uitvoering van het project en moeten de projectresultaten zichtbaar zijn en verspreid worden in de hele school/scholengemeenschap. Voor dit schooljaar werden er tien projecten goedgekeurd.

Het Leonardo Lyceum Pestalozzi is niet aan zijn proefstuk toe. Al sinds 2003 wisselen ze leerlingen en leraren uit met de school La Mache in Lyon. Na vijf jaar is de meerwaarde van dit project duidelijk. Ook de ouders zijn vragende partij voor het verder zetten van de uitwisseling. De leerlingen gingen in oktober 2008 al naar Lyon voor een school- en stadsbezoek, gemeenschappelijke lessen Engels en Frans, theater, sport, ... Op dit moment bereiden ze het bezoek van de Franse leerlingen aan Antwerpen voor. Ze zullen o.a. zélf instaan voor een geleid stadsbezoek in het Frans. Het bezoek wordt voorbereid in de lessen Engels en Frans, Nederlands (voor de evaluaties), Informatica (voor het maken van powerpointpresentaties), en Kantoortechnieken (voor het onthaal, eindreceptie).

Proeftuin voor onderwijsvernieuwing

Tijdens het werkbezoek had de minister veel aandacht voor de proeftuin van het Leonardo Lyceum. Sinds 2004 zet de school met de "A-proeftuin" vernieuwende projecten op om de hoge leerachterstand en het aantal leerlingen dat zonder diploma stopt met school in Antwerpen aan te pakken. In een regelluwe omgeving bekijkt de scholengemeenschap hoe leerlingen o.a. betere studiekeuzes kunnen maken, hoe ze meer competentiegericht kunnen leren en hoe de grenzen tussen de verschillende onderwijsvormen (aso, tso, bso) kunnen vervagen. In het Leonardo Lyceum werkt men bv. niet met de traditionele onderwijsvormen aso, tso en bso, maar met leerdomeinen zoals economie, nijverheid en techniek, taal en wetenschappen. De onderwijsvernieuwing heeft ook gevolgen voor de manier van besturen. De twaalf directeurs werken samen alsof het Leonardo Lyceum één school is. Er is geen concurrentie meer tussen de aangesloten scholen. De directeurs verdelen de taken en nemen die taak dan op voor alle scholen samen (bv. pedagogisch directeur, administratief directeur, ...).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be