Green Wall voor Duitse minister in Berlijn

16/01/2009 13:36

InnovatieNetwerk

Onder grote belangstelling heeft Minister Verburg vanmorgen haar Duitse collega tijdens de Internationale Grüne Woche een 'groene wand' geschonken. Deze groene wand is een symbool voor het concept Bouwen met Groen en Glas. Dit jaar is Nederland 'partnerland' van de Grüne Woche en doet daarom een speciale geste richting het gastland van deze grote landbouwbeurs. Dit concept van InnovatieNetwerk combineert kennis uit drie domeinen; de ruimtevaart, de psychologie en de tuinbouw. Uit de ruimtevaart weten we, wat er nodig is voor een gezonde leefomgeving: planten. Ze produceren niet alleen zuurstof, ze zuiveren ook vervuilde lucht van schadelijke stoffen, zoals ozon en ammonia. Uit de psychologie komt het inzicht dat planten bijdragen aan een prettige leef/werkomgeving, zodanig zelfs dat de hersteltijd van patiënten aantoonbaar korter is als ze uitzicht hebben op groen. En uit de tuinbouw komen nieuwe technieken waarmee we met veel glas meer licht in gebouwen kunnen toelaten, zonder dat de binnentemperatuur in de zomer teveel oploopt. Sterker nog, het principe van de Kas als energiebron is: koelen is warmte oogsten. Het is een nieuwe trend planten niet alleen als versiering, maar vanwege bovengenoemde voordelen te plaatsen. Begroeide wanden kunnen bijvoorbeeld fijnstof langs drukke wegen vastleggen. Tot voor kort bestonden er echter nauwelijks systemen die binnenshuis flexibel te plaatsen zijn én weinig onderhoud nodig hebben.

InnovatieNetwerk, de denk- en doetank van het Ministerie van LNV, vroeg drie creatieve partijen om verticale groensystemen te ontwerpen die gemakkelijk te onderhouden zijn en uit flexibele modulaire delen bestaan. Voor de Grüne Woche koos Niek Roozen, ontwerper van de Nederlandse stand, het systeem Green Wall van Zuidkoop als cadeau voor onze oosterburen. Naar wens kan de wand in vijf verschillende hoogten opgebouwd worden; vrijstaand of tegen de wand. Een bijzonder natuurlijk materiaal (Seramis) houdt het water vast waardoor de wand maar eens in de drie weken water nodig heeft.

Welke planten in de Green Wall komen hangt af van de standplaats; op een lichte plaats is het mogelijk voor mooie bloeiende planten zoals de Anthurium te kiezen. Deze plant breekt het schadelijke formaldehyde af en verhoogt de luchtvochtigheid. De planten in de Green Wall zijn makkelijk te vervangen en op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een paar keer per jaar orchideeën te verversen op plekken met weinig licht. Flexibele groene wanden zijn voor architecten en aannemers interessant omdat ze minder ruimte innemen dan grote kamerplanten en daarbij zeer decoratief zijn.

De inzet van planten is goed te combineren met duurzame energie: dit is de kern van Bouwen met groen en glas. Hoogst actueel zijn de nieuwe technieken waarmee warmte in de zomer opgeslagen wordt die vervolgens in de winter gebruikt kan worden. De Kas als Energiebron is een concept dat ook bij InnovatieNetwerk is ontwikkeld met een speciale warmtewisselaar, die bij kleine temperatuurverschillen hoogst efficiënt kan koelen of verwarmen. Verschillende kwekers hebben inmiddels dit systeem schaal in de praktijk gebracht. Voor het Duitse publiek is deze techniek in een kas op de Potsdamer Platz in het centrum van Berlijn te bekijken. In deye kas zijn twee concepten van InnovatieNetwerk te zien: de Kas als energiebron en Bouwen met groen en glas. Op de persconferentie van het ministerie van LNV ontvingen de journalisten twee films over beide onderwerpen en uiteraard ook afbeeldingen van Frau Antje voor de kas.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.bouwenmetgroenenglas.nl