Nederlandse Politiebond


Rechter erkent npb-claim ziekte van lyme

Een veldagent uit Zeeland die tijdens het surveilleren in de natuur de ziekte van Lyme heeft opgelopen is door zijn werk arbeidsongeschikt geraakt. Dat heeft de bestuursrechter in Middelburg afgelopen woensdag 14 januari geconcludeerd in een door de NPB aangespannen rechtszaak. Daarmee is bepaald dat de ziekte van Lyme een beroepsziekte is.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte wordt voornamelijk overgedragen via beten van geïnfecteerde teken. Van 1980 tot 1994 werkte het NPB-lid veel in de natuur en liep daarbij de nodige tekenbeten op, onder meer doordat hij liggend in de struiken stropers probeerde te betrappen. Ondanks de risico's kreeg hij geen beschermende kleding uitgereikt.

Uiteindelijk meldde hij zich in 2003 ziek. De ziekte van Lyme wordt gekenmerkt door een groeiende rode ring rondom een tekenbeet; het slachtoffer kan last krijgen van spierpijn, hoofdpijn, koorts, vermoeidheid en verlammingsverschijnselen.

Toen de agent na twee jaar onverminderd ziek was - en dat is hij anno 2009 nog steeds - ging het regiokorps Zeeland over tot een korting van twintig procent op het salaris van de agent. Dat was volgens het NPB-lid onterecht: hij beschouwde de opgelopen aandoening als een beroepsziekte en in dat geval zou de werkgever zijn salaris volledig moeten blijven doorbetalen. De NPB kwam in actie om de belangen van de veldagent juridisch te verdedigen.

De NPB is blij met het bereikte resultaat. Uiteraard is de uitspraak van de bestuursrechter in eerste instantie goed nieuws voor het NPB-lid in kwestie. Zij kan echter ook grote gevolgen hebben voor alle andere mensen die door hun werk een verhoogd risico lopen op tekenbeten.

Gepubliceerd op 16 januari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.