Nieuwe 'Open Straal' windtunnel TU Delft
Op vrijdag 16 januari staat windonderzoek centraal op de TU Delft. Niet alleen wordt de nieuwe Open Jet Facility (OJF) geopend, ook is er een symposium over windtunnelonderzoek en geeft prof.dr. Gerard van Bussel zijn intreerede. Hij voorziet een grote groei van de Nederlandse windenergie-productie met offshore windturbines met diameters tot 200 meter. 'De nieuwe windtunnel OJF is bij die groei onmisbaar, vanwege het benodigde aerodynamisch rotoronderzoek.'
De nieuwe Open Jet Facility (OJF) is een aanzienlijke stap voorwaarts voor het windtunnelonderzoek aan de TU Delft en in Nederland. De OJF heeft een uitstroomopening met een oppervlak van 2,85 x 2,85 meter, genereert windsnelheden tot 35 meter per seconde (dat is 126 km/uur) en heeft een 'open' layout.
Vrije luchtstroom
'Open Jet' betekent dat er een vrije luchtstroom in de testsectie is. Bij een gesloten windtunnel blokkeert een meetobject tot op zekere hoogte de luchtstroom. De lucht moet zich immers tussen het meetobject en de tunnelwand persen en verstoort zo de metingen aan het object. Bij een open straal tunnel staat het meetobject in een grote, open ruimte zodat de luchtstroom vrij om het object kan bewegen. Dat is ideaal voor onderzoek aan windturbines. De OJF levert dus uitstekende condities voor onderzoek. Niet alleen voor windenergie-onderzoek (rotoren) maar ook voor onderzoek op het gebied van de luchtvaart en bijvoorbeeld windstromingen rond gebouwen. Het hoofddoel van de OJF is onderwijs en onderzoek, maar hij zal tevens openstaan voor externe gebruikers.
Van Bussel
Naast de opening van de nieuwe windtunnel door KNAW-president prof.dr. Robbert Dijkgraaf, geeft prof.dr. Gerard van Bussel op vrijdag 16 januari zijn intreerede. Hij schetst daarin hoe wind kan bijdragen aan onze energievoorziening. Van Bussel: 'Wind was en wordt voor Nederland belangrijk. Nederland produceert nu 4% van haar elektriciteit met windturbines maar dat kan en moet flink omhoog. Denemarken produceert al 23% van zijn elektriciteit met windenergie en heeft zich ten doel gesteld om het aandeel te laten toenemen tot 50 %.' 'Toekomstige offshore windturbines kunnen een flink stuk groter worden met diameters van 170 tot 200 meter en een vermogen van 10 MW. Zo kan de productie van windstroom op zee een flink stuk stijgen. Een ophoging naar 10.000 MW wordt dan mogelijk. En met 14.000 MW totaal geïnstalleerd windvermogen kan ook in Nederland 35 - 40% van de elektriciteitsbehoefte worden gedekt.'
Onmisbaar
'De internationaal zeer goed aangeschreven Nederlandse onderzoeksinstellingen, het ECN, de TU Delft (DUWIND) en het WMC (Knowledge Centre Wind turbine Materials and Constructions) verrichten onderzoek om de gewenste groei van windenergie mogelijk te maken. De unieke nieuwe OJF-windtunnel is onmisbaar bij het hiervoor nodige aerodynamisch onderzoek aan rotoren', stelt de hoogleraar.
Na de opening van de OJF en vóór de intreerede van prof. Van Bussel vindt er 's middags tevens een symposium plaats over de laatste ontwikkelingen op het gebied van windtunnelonderzoek.
Technische Universiteit Delft