Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 15 januari 2009

De Zuidplaspolder voldoende veilig

De Zuidplaspolder is het laagste punt van Europa. Ondanks de stijgende zeespiegel en grotere rivierafvoeren veroorzaakt door klimaatverandering is het er veilig om te wonen. Groen licht dus voor investeringen in woningbouw en bedrijventerreinen. Dit is de conclusie van het onderzoek 'Hotspot Zuidplaspolder' van de provincie Zuid-Holland en het onderzoekprogramma Klimaat voor Ruimte.

Het onderzoekprogramma Klimaat voor Ruimte heeft enkele hotspots aangewezen, waar het, samen met andere partijen, onderzoek doet naar de effecten van klimaatverandering. Hotspots zijn gebieden waar in de toekomst veel te gebeuren staat of waar de klimaatverandering kansen biedt voor nieuwe economische ontwikkeling. Het onderzoek in een hotspot wordt gedaan door teams van wetenschappers en ervaringsdeskundigen uit de praktijk. De Zuidplaspolder was één van de eerste hotspots. De polder is aangewezen als verstedelijkingslocatie. Vaak is twijfel geuit of deze diepe polder daar wel geschikt voor zou zijn vanwege de diepe ligging en de nabijheid van rivieren en zee, waar klimaatverandering grote invloed op heeft.

Het onderzoek was breed. Er is gekeken naar de veiligheid voor (nieuwe) bewoners in de polder. Modelsimulaties wijzen uit dat een groot overstromingsrisico niet verwacht wordt. Dat risico kan zelfs nog verkleind worden door maatregelen als extra dijken en bijvoorbeeld verhoogde wegen of ophoging van het maaiveld. En als er dan toch een lokale dijkdoorbraak plaats vindt bij de Hollandse IJssel, zal de inundatiediepte niet meer dan 1,30 meter bedragen. De studie gaat er wel van uit dat het Rijk de primaire waterkeringen, inclusief de stormkeringen op orde heeft en de aanbevelingen van de Deltacommissie uit zal voeren.

Naast veiligheid hebben de onderzoekers ook gekeken naar wateroverlast, waterkwaliteit en natuur. Wateroverlast is te voorkomen door extra veel oppervlaktewater te creëren waardoor de bergingscapaciteit toeneemt. De waterkwaliteit in het veengebied wordt verbeterd door het waterpeil te verhogen.

Nergens in Nederland is tot nu toe het klimaat zo uitdrukkelijk in de planvorming meegenomen. De hotspotbenadering van Klimaat voor Ruimte heeft dus laten zien dat het een uitstekende methode is om klimaatbestendigheid in de planvorming een belangrijke plek te geven.

Het onderzoek wordt vandaag afgerond met een grote slotmanifestatie in Rotterdam. Het onderzoek is uitgevoerd door de provincie Zuid-Holland in samenwerking met onder andere de Vrije Universiteit, de TU Delft en de Wageningen Universiteit.

Meer informatie Ir. F. de Pater, tel: 020-5982656 / 06-25093551, florrie.de.pater@falw.vu.nl --

Klimaatcentrum / Klimaat voor Ruimte
Vrije Universiteit / Fac. der Aard- en Levenswetenschappen De Boelelaan 1085 / B652

1081 HV AMSTERDAM
The Netherlands

Tel. +31 20 5989515
Fax. +31 20 5982862
Email: els.hunfeld@falw.vu.nl
http://www.climatecentre.vu.nl
http://www.klimaatvoorruimte.nl