Wageningen Universiteit en Researchcentrum
cadmiumbodem eten?
Kan je andijvie van cadmiumbodem
eten?
15 jan 2009
Nummer: N
Hoe ongezond is het om te leven op met cadmium vervuilde grond? Tot nu
toe was veel en langdurig onderzoek nodig om die vraag te
beantwoorden. Onderzoekers van RIKILT en Alterra van Wageningen UR
maakten een handig stuk gereedschap om de opname van het metaal door
de mens snel te berekenen.
Aanleiding voor het model is de sterk met cadmium vervuilde bodem in
de Nederlandse en Belgische Kempen, rondom de voormalige zinkfabriek
in Budel. In een eeuw tijd is naar schatting mogelijk 178 ton cadmium
in de omgeving terechtgekomen. Een gebied met een omvang van 350
vierkante kilometer is daardoor verontreinigd. Het schoonmaken kost
vele tientallen miljoenen euroâs. Een deel van dat geld wordt besteed
aan onderzoek.
Voedselveiligheidinstituut RIKILT en Alterra richtten zich daarbij
vooral op de vraag of mensen cadmium binnen krijgen. Dat geldt in elk
geval voor de mensen in de Kempen die groente eten van eigen bodem of
vlees van dieren die voer uit de Kempen hebben gegeten. âOns idee was
om de rol van die bodem expliciet te maken in de risicoâsâ, legt dr.
Paul Römkens van Alterra uit. Römkens en Eelco Franz (RIKILT)
ontwikkelden een model dat de blootstelling berekent aan de hand van
het cadmiumgehalte en de zuurgraad van de bodem.
Dat model wordt beschreven in het jongste nummer van het Journal of
Food Protection. Daarin staat ook dat mensen in de Kempen redelijk
gerust kunnen zijn. Gemiddeld genomen krijgen ze minder dan de
maximaal toegestane hoeveelheid cadmium binnen. Maar er zit wel een
addertje onder het gras. âHoe zuurder de bodem, des te hoger de
blootstelling aan cadmiumâ, vat Römkens samen. âStel dat je alleen
uit eigen moestuin eet en je bekalkt de bodem niet. Dan is er een
grote kans dat je boven de norm uit komt. Maar gemiddeld voor het hele
gebied is dat zeker niet zo.â
De mensen in de Kempen weten inmiddels hoe ze met dit risico moeten
omgaan. Ze kalken hun tuintjes en eten niet te veel van eigen grond.
Opname van cadmium in het lichaam hangt ook af van wat je precies eet.
Sla en andijvie nemen meer cadmium op dan tomaten of bonen. Het model
rekent dat precies uit. Met die gegevens worden kaarten gemaakt voor
het gebied, die aangeven waar welke groente beter wel of niet kan
worden geteeld.
Het model heeft inmiddels zijn succes bewezen. Alterra doet er op dit
moment onderzoek mee in onder meer Duitsland, China en Taiwan. /
Roelof Kleis
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.