Gemeente Den Haag

Kartiniprijs voor Hanneke Oortgiesen

De Kartiniprijs, de jaarlijkse emancipatieprijs van de Gemeente Den Haag, is dit jaar gewonnen door Hanneke Oortgiesen van het Ouder en Kind Centrum Scheveningen (OKC). Zij krijgt de prijs voor haar inzet voor het Centrum, dat in acht jaar is uitgegroeid tot een zelforganisatie van en vóór ouders. Ontmoetingsplek voor ouders

Hanneke Oortgiesen staat aan de wieg van het Moedercentrum, dat in 2003 is omgedoopt tot het Ouder en Kind Centrum. Het belangrijkste uitgangspunt van het OKC is dat de ouders (vooral vrouwen) zelf verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van het centrum. Organisatie en beheer zijn in hun handen. Het OKC biedt de vrouwen de kans om zorgtaken en initiatieven tot zelfontplooiing te combineren. Het centrum biedt computercursussen, kooklessen en sollicitatietraining aan. Ook worden er sportieve- en creatieve (kinder)activiteiten georganiseerd.

Empowerment
De activiteiten in het Ouder en Kind Centrum zijn gericht op zelfredzaamheid, zodat het gevoel van eigenwaarde groeit. Hanneke Oortgiesen stimuleert de bezoekers van het OKC hun eigen kwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. Veel vrouwen stromen uiteindelijk door naar een betaalde baan.
De belangeloze inzet van Hanneke Oortgiesen voor het welbevinden van vrouwen in de stad en de resultaten die haar inzet hebben opgeleverd, maken haar tot een voorbeeld dat navolging verdient, aldus de jury van de Kartiniprijs.

Kartiniprijs
De Kartiniprijs is bedoeld om het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van mannen en vrouwen in de stad te benadrukken. De prijs wordt dit jaar tijdens het 8 maartfestival (1 t/m 8 maart) op donderdag 5 maart uitgereikt door Wethouder Bert van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) en bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van 2.500,-.
Bovendien kan de winnaar een jaar lang als 'ambassadeur' van de prijs op de nodige bekendheid rekenen.

Kijk voor meer informatie op www.importante.nl en www.kartini.nl