Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Onderzoek Intrum Justitia: Sinds uitbreken kredietcrisis 15% van alle bedrijven in problemen vanwege te late betalingen

Op tijd betalen enorme stimulans economie

. 92% van de ondernemers wil dat binnen 30 dagen betalen de norm wordt, ook voor henzelf . Binnen 30 dagen betalen levert 26.000 banen op in 2009 . 60% van de ondernemers investeert meer als er op tijd betaald wordt . Bijna 60% van de ondernemers hoeft minder te lenen als er op tijd betaald wordt

Den Haag, 14 januari 2009 - Als de overheid voortaan op tijd betaalt, betekent dat een enorme stimulans voor de economie. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek van 's lands grootste credit managementbureau Intrum Justitia. Door openstaande bedragen binnen 30 dagen te voldoen, en niet zoals bij de overheid gebruikelijk is na 46 dagen, verbetert de kaspositie van het bedrijfsleven per direct met anderhalf miljard euro. En wanneer iedereen in Nederland tijdig zijn of haar verplichtingen nakomt, wordt dat zelfs 15 miljard euro, zo heeft Intrum Justitia op basis van een wetenschappelijk model (Nyfer, 2004) berekend. Voor een gemiddelde MKB-er kan dit betekenen dat er al snel 90.000 euro meer op de bankrekening staat. Hierdoor verbetert de cashflow, neemt de afhankelijkheid van banken af en komt er meer investeringsruimte.

Tijdig betalen kan veel banen opleveren
Bovendien stimuleert het niet in gebreke blijven de werkgelegenheid enorm. Uit het rekenmodel blijkt dat door op tijd geld over te maken de arbeidsmarkt met ruim 26.000 banen kan groeien in 2009. Toegespitst op de overheid: als zij binnen dertig dagen de rekeningen vereffent, levert dat al direct een kleine 2000 banen extra op. ,,Het is een domino-effect,'' zegt Marcel van Es, algemeen directeur van Intrum Justitia. ,,Zodra van hogerhand alerter op financiële zaken wordt ingespeeld, gaan anderen al snel mee in dat spoor. En daarmee laat je de kredietcrisis niet achter je, maar er ontstaat wel wat meer lucht voor iedereen."

Op tijd betalen moet de norm worden
Uit een eind december 2008 door Intrum Justitia gehouden enquête onder meer dan 1000 ondernemingen komt naar voren dat bedrijven sinds het uitbreken van de kredietcrisis extra veel last hebben van wanbetalers. Ruim 15% kampte de voorbije drie maanden met liquiditeitsproblemen doordat betalingen te lang op zich lieten wachten. Op de vraag of de ondernemers minder hoeven te lenen bij een bank wanneer de klanten binnen dertig dagen hun schuld zouden voldoen, zegt bijna zestig procent 'ja'. Nog groter is het aantal dat onvoorwaardelijk instemt met de stelregel dat op tijd betalen de norm zou moeten zijn (92 procent). Opvallend is ook dat één op de drie ondernemers zegt meer te zullen investeren als er tijdig wordt betaald. Marcel van Es: "Op tijd betalen maakt onze economie minder kwetsbaar. Wij weten als geen ander dat juist liquiditeitsproblemen leiden tot faillissementen. Dat kan anders en wij vinden dat de overheid daarin het voortouw moet nemen."


Noot voor de redactie,