Ingezonden persbericht


PERSBERICHT KLIMAATSTRAATFEEST
14 januari 2009

Twaalf extra hoofdprijzen van het Klimaatstraatfeest door heel Nederland Hoofdprijs van 5000 euro voor groen buurtproject

Buren die voor een beter klimaat samen een groen project opzetten, kunnen daarvoor 5000 euro in de wacht slepen. De Provinciale Milieufederaties en Milieucentra delen in iedere provincie in totaal twaalf hoofdprijzen van 5000 euro uit. Straten die nu al meedoen aan het populaire Klimaatstraatfeest kunnen in mei behalve een straatfeest dus ook een flink geldbedrag winnen.

Het populaire Nationale Klimaatstraatfeest roept deelnemers op om in hun eigen buurt of straat een project te bedenken dat een bijdrage levert aan een beter klimaat. De andere voorwaarden zijn dat zo'n project samen met de buren wordt ingediend en dat het een goed voorbeeld is dat andere straten in het hele land kunnen navolgen. En het idee moet natuurlijk een bijdrage van ¤ 5000 goed kunnen gebruiken!

Beste Burenactie
Wie in aanmerking wilt komen voor de prijs, dient een uitgewerkt plan aan te melden: voor bijvoorbeeld meer groen en speelruimte in de straat. Voor een groen dak voor alle huizen. Hoe je als straat gaat zorgen voor eigen windenergie. Of voor een slim plan om alle woningen in de straat, eventueel in samenwerking met een woningcorporatie, van een A+ energielabel te voorzien.

Niels de Heij, projectleider van de campagne, roept deelnemers op hun Beste Burenactie aan te melden via www.klimaatstraatfeest.nl: "Meld het beste idee bij ons aan dat met je buren gaat realiseren! En wie weet ontvangt jouw straat op 16 mei één van de twaalf Prijzen voor de Beste Burenactie: een cheque van ¤ 5000!"

In verschillende provincies komen volgens De Heij nu al verschillende acties in aanmerking voor de prijs. "Een voorbeeld komt uit de Gorisstraat in Nijmegen waar buren samen een windmolen willen adopteren. De bewoners in deze straat hebben ook een bakfiets opgeknapt die buurtbewoners kunnen gebruiken om boodschappen te doen."

Het Nationale Klimaatstraatfeest is de HIER- energiebesparingscampagne die op 30 oktober 2008 van start ging. Met het Klimaatstraatfeest gaan inmiddels meer dan 2300 straten aan de slag om energie te besparen. De 500 straten die de meeste energie besparen krijgen op 16 mei 2009 een straatfeest cadeau. Deelnemen kan via www.klimaatstraatfeest.nl

EINDE PERSBERICHT